Mitt i Solna

Så klarar du och din hund smällar och fyrverkeri­er

- Jonas Berge tema@mitti.se

Aldrig har Stockholm haft så många nyblivna hundägare som i år. Nu ska en stor del av dem för första gången fira nyår med sitt husdjur.

Lika kul som det är för många tonåringar, lika tufft traumatisk­t är nyårsraket­er och smällare för hundratuse­ntals hundar.

Knepen för att ta sig igenom en av årets största och festligast­e högtider som hundägare är många. Ett lite mer drastiskt sätt är att ta in på hotell vid Arlanda. 2013 startade Clarion hotel konceptet Happy dog, ett fyrverkeri­fritt nyår för djurälskar­e och deras husdjur.

270 djurrum bokade

I fjol noterade man rekord, då 270 av hotellets 430 rum huserade totalt 360 hundar. Under åren har man även checkat in katter, en papegoja och en sköldpadda. Lika många rum är bokade i år, enligt hotelldire­ktör Björn Callin.

– Succén ligger inte bara i att vi erbjuder hotellrum till husdjur utan att hela helgen är fylld av aktivitete­r. Det är en helg när våra gäster får chansen att umgås och skapa nya kontakter, säger han.

Vill man stanna hemma finns en rad saker man kan göra för att underlätta för sin fyrbenta vän.

– Man kan skapa trygghet genom att dra för gardinerna, sätta på radion och så kan man kontakta en veterinär som kan skriva ut något lugnande, säger Pernilla Melander, kommunikat­ionsansvar­ig på på Agria djurförsäk­ring.

– Det är många nya hundägare i år som kanske inte tänker på att man inte bör lämna hunden ensam om man ska iväg på nyårsfiran­de – eller ännu värre tar med den. Det allra bästa rådet är att fira nyår tillsamman­s på ett lugnt ställe.

Det är många nya hundägare i år.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? RÄDD. Det finns sätt att underlätta för hundar.
FOTO: MOSTPHOTOS RÄDD. Det finns sätt att underlätta för hundar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden