Mitt i Solna

Att våga höja rösten

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se Reporter

Iveckan var jag på Stiftelsen­s Friends och Swedbanks pressträff på nationalar­enan. Det var vernissage på konstnärin­nan Maria Ängquist-Klyvares permanenta utställnin­g ”Arenans barn” eller ”Se mig” som konstnärin­nan själv kallade projektet under skapelsepr­ocessen. Det handlade om mobbning och som vanligt presentera­des en mängd siffror. En av tio mellan 18 och 79 år har mobbat, fyra gånger fler har utsatts för mobbning, cirka 30 procent har varit passiva åskådare när någon mobbats.

Jag har aldrig mobbats. Jag var inte heller någon mobbare.

Däremot hörde jag till de 30 procent som stod och tittade på och aldrig sa något. Visst kändes det fel när speciellt en klasskamra­t utsattes för skratt och hån. Men jag teg och tittade på – alltså var jag oskyldig.

Många år senare dök den mobbade killen upp i marginalen till mitt välordnade liv. Det hade gått riktigt illa för honom, dömd för ett avskyvärt brott och utstött av alla.

Jag vet inte om hans liv hade sett annorlunda ut om han aldrig hade mobbats som barn. Det finns siffror som visar att hans chanser i alla fall hade varit större.

Men en sak är jag i alla fall säker på. Att inte säga eller göra något är också ett ställnings­tagande. Läs mer om arbetet mot mobbning på sidan 8.

Men jag teg och tittade på – alltså var jag oskyldig.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden