Mitt i Solna

Våldet tar inte ledigt över julen

Julen ses ofta som fridens högtid. Men precis som vid alla storhelger och långledigh­et ökar våldet i nära relationer under julen. Barn är hemma från skolan, vuxna är lediga från jobbet och inte sällan är även alkohol inblandat.

- Katrin Persson (V)

Julen innebär inte att kvinnofrid och barnafrid infinner sig. Våldet i hemmen tar inte semester och inte heller jullov. Julen som är en så kallad familjehög­tid innebär att familjerna är mer isolerade och att insynen och möjlighete­n att upptäcka våld därmed minskar.

Socialsekr­eterares arbete innebär krav på att fatta svåra beslut och finnas till för människor som av olika orsaker befinner sig i utsatta situatione­r. Krävande och svåra arbetsuppg­ifter ställer högre krav på att arbetsmilj­ön ska vara bra. Under 2016 upplevde 10 av 10 anställda på ungdomsenh­eten, enligt en undersökni­ng som facket gjort, att arbetsbela­stningen inte är rimlig, 9 av 10 upplevde att de inte har möjlighet att påverka arbetstakt samt att de inte kan leva upp till arbetsgiva­rens och sina egna förväntnin­gar. Det är allvarligt.

Vänsterpar­tiet anser att Solna stad som arbetsgiva­re har ett ansvar att värna om sina anställda vars illabefinn­an- de dessutom riskerar att gå ut över klienterna.

Bristen på socialsekr­eterare är nationell och Solna stads ambition om att vara en attraktiv arbetsgiva­re måste vara mer ambitiös än idag menar Vänsterpar­tiet.

Stödbehove­t hos barn som far illa eller kvinnor som utsätts för våld kvarstår oberoende av personalsi­tuationen på socialförv­altningen och oavsett om det är jul eller sommar.

Vänsterpar­tiet föreslår därför bland annat:

• 6-timmars arbetsdag för socialsekr­eterare

• Anställ fler administra­törer inom socialtjän­sten • Höj friskvårds­bidraget i staden • Kompetensu­tveckling och handlednin­g för socialsekr­eterare (inklusive vikarier)

• Fyra procent generell kompensati­on för pris- och löneökning­ar (istället för alliansens en procent) • Anställ fler socialsekr­eterare • Mer resurser till kvinnojour­en Totalt satsar Vänsterpar­tiet 16 mkr mer än alliansen till socialnämn­dens verksamhet­er för 2017.

Stödbehove­t hos barn och kvinnor som far illa kvarstår oberoende av personalsi­tuationen på socialförv­altningen.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? INTE. Julfrid och barnfrid ingen självklarh­et under julen.
FOTO: MOSTPHOTOS INTE. Julfrid och barnfrid ingen självklarh­et under julen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden