Mitt i Solna

Båda AIK-lagen kommer till spel

Damlaget drog sig ur och herrlaget kom sist, och framtiden såg mörk ut. Men efter att en ny styrelse tillträtt ser framtiden ljusare ut för AIK bandy. I helgen startar serien med två helt nya AIK lag – med höga målsättnin­gar.

- Anders Ekström

Det har varit många turer kring AIK bandy de senaste månaderna. Under sensommare­n försvann det framgångsr­ika damlaget, trots SM-silver, och herrlaget kom sist i Division 1 östra. Det mesta såg mörkt ut, just då.

Men i slutet på augusti kom nya starka namn in i styrelsen. Bland annat bandyvälgö­raren Marco Engborg och den i AIK-kretsar bekante Jonas Galotta.

– Herrlaget var åderlåtet och i damlaget fanns ingenting att ta över. Ingen spelare var kvar, berättar Marco Engborg som innehar ordförande­posten sedan årsmötet i augusti.

Den bandykunni­ge känner väl igen Engborg. De senaste säsongerna har bandyälska­ren pumpat in stora pengar i sporten. Bland annat till Sandvikens AIK, Broberg och Hammarby. Nu har han, och styrelsen, lagt stor vikt på att få AIK bandy på fötter.

– Jag är AIK:are sedan barnsben. AIK är en stor förening och nu vill vi få fart på bandyn likt klubbens andra sektioner, fortsätter Marco som numera bara ska stötta SAIK och AIK.

Och styrelsen – med Marco i spetsen – har verkligen inte legat på latsidan. Två helt nya lag har satts samman på drygt två månader.

– Det är fem, sex spelare kvar från herrlaget sedan förra säsongen. Nu är vi över 20 och får istället banta truppen en aning.

Johan Willes från Hammarby blir spelande tränare och målvakten Martin Falk ansluter från Sandviken. Dessutom tillkommer spelare med allsvensk rutin från Tellus och Borlänge. Robert Hannus ansluter från Helenelund­s IK.

– Vi hoppas att ta oss till kval, absolut. Det är inte omöjligt att ta sig igenom serien men i kvalet blir det tufft. Jag kan inte så mycket om de andra lagen, men vi har ett bra lag som har en bra chans. Om vi når kval få vi slänga in tidigare elitspelar­e för att ha chansen att gå upp. Även damlaget ser ut att få ihop ett lag efter det att alla (!) spelare lämnat truppen i höstas. Efter ett febrilt arbete är truppen nu klar – bara dagar innan seriepremi­ären.

– Ni har vi ett damlag, vilket är fantastisk­t. Ingen trodde vi skulle få ihop det. För en dryg vecka sedan hade vi en spelare, nu är vi runt 15.

AIK har hittat sina nya spelare i Finland och ett gäng från övriga Sverige. Närmare tio spelare ansluter från vårt östra grannland.

– Ingen ville spela för oss när vi drog oss ur Elitserien. Efter den verklighet­en har vi fått jobba. Vi har inte haft någon tid att spela ihop laget men det är många duktiga spelare.

– Ingen var nöjd här när vi kom in, nu är båda seniorlage­n tillsatta. Det har varit en stor utmaning men nu känns det bra. Med damlaget siktar vi på att ta oss till- baka till Elitserien, men svårt att säga när. Laget blev ju precis klart och inte tränat ihop.

Engborg och hans säkerhetsf­öretag Fortaxa Security, som bland annat betalar flera spelare i SAIK, hävdar att han inte lagt några pengar på AIK, än.

– Inte lagt en krona än. Däremot jagat in externa sponsorer som kan hjälpa till med en sund ekonomi.

En av de största faktorerna till AIK:s tidigare nedgång var isen på Bergshamra IP. Men sedan en tid tillbaka drivs den i kommunal regi och rapportern­a gör gällande att isen på gång.

Damlaget möter Villa Lidköping borta i premiären medan herrlaget möter Sif Norrtelje borta. Båda spelas på söndag.

Vi hoppas att ta oss till kval, absolut.

 ??  ??
 ?? FOTO: BENGT JÖRNÅKER ?? SIST. Herrlaget kom sist i Division 1 östra förra säsongen. Nu siktar dem på att vinna serien. Bilden är från en match 2014/15 mot Helenelund­s IK.
FOTO: BENGT JÖRNÅKER SIST. Herrlaget kom sist i Division 1 östra förra säsongen. Nu siktar dem på att vinna serien. Bilden är från en match 2014/15 mot Helenelund­s IK.
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? NOLL. Ingen spelare är kvar sedan förra säsongen men AIK bandy lyckas ändå få ihop ett allsvenskt damlag säsongen 16/17.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM NOLL. Ingen spelare är kvar sedan förra säsongen men AIK bandy lyckas ändå få ihop ett allsvenskt damlag säsongen 16/17.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden