Mitt i Solna

Vattnet självklar prioritet

Under våren och sommaren har debatten om hur våra vatten i Solna egentligen mår gått hög och en oro har spridit sig på grund av larm om höga nivåer av gifter. Tillgång till rent vatten är livsnödvän­dig, men ger också andra värden som exempelvis möjlighet

- Anna Lasses ordförande för Miljö- och hälsoskydd­snämnden i Solna

Vatten är en komplicera­d fråga. Ett vattendrag kan vara en ohälsosam miljö för de djur och växter som lever där, samtidigt som det är helt okej att ta ett dopp för oss människor.

Det är även möjligt att hävda att ur ett historiskt perspektiv så är vattnet rent, eftersom att vi i dag vet mer om vilka följderna blir när vi släpper ut olika ämnen i våra vatten och därför på olika sätt vidtar åtgärder för att rena vattnet. Samtidigt bor vi i en storstad, vilket innebär att de utsläpp som sker till viss del alltid kommer att hamna i vattnet. Att dricka ytvatten för att släcka törsten är inte att rekommende­ra.

Att vi vet mer innebär även att vi ställer högre krav. I enlighet med EU:s ramdirekti­v för vatten och de nationella mål som finns så når exempelvis vattnet i Brunnsvike­n i dag inte upp till den kvalitet som krävs. Vi har till 2021 respektive 2027 på oss, beroende på vilka ämnen som avses. För att nå målen är det nödvändigt att vi samarbetar över kommungrän­serna, vilket vi också gör. För Brunnsvike­ns del innebär det att Stockholms stad, Sundbyberg och Solna tillsamman­s kommer att ta fram en åtgärdspla­n under 2015/2016.

Då jag själv är boende och aktiv i Bergshamra vill jag slutligen passa på att tipsa om det temamöte om vatten som bland andra Bergshamra för alla kommer att anordna den 8 oktober.

Då kommer möjlighet finnas att få veta mer om de olika perspektiv som finns när det gäller kvalitet på vatten och vad som är farligt och inte för oss människor. Fokus kommer att vara Brunnsvike­n, men då resonemang­en är generella finns all anledning för alla som är intressera­de av vattenfråg­or att komma.

”Samtidigt bor vi i en storstad, vilket innebär att de utsläpp som sker till viss del alltid kommer att hamna i vattnet.”

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? KRAV. I enlighet med EU:s ramdirekti­v för vatten och de nationella mål som finns så når exempelvis vattnet i Brunnsvike­n i dag inte upp till den kvalitet som krävs, skriver insändarsk­ribenten.
FOTO: LEIF OLDENBURG KRAV. I enlighet med EU:s ramdirekti­v för vatten och de nationella mål som finns så når exempelvis vattnet i Brunnsvike­n i dag inte upp till den kvalitet som krävs, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden