Mitt i Sollentuna

Stopp! Här får du inte bära din öl till bordet

Personal måste bära ölen över gågatan

- Mathilda Nilsson

Regeln för satellitse­rveringar förbjuder gäster att själva bära ut drycker över gågator. En liten, men irriterand­e detalj, tycker Liberalern­as Jan Jönsson.

STOCKHOLM

Många av Stockholms uteserveri­ngar är så kallade satellitse­rveringar, där restaurang­en och uteserveri­ngen skiljs åt av en gågata.

Här förbjuds gästerna att själva bära ut sina drycker över gågatan, till borden. I stället måste de invänta personal, och om gästen sedan vill flytta inomhus igen, till exempel vid dåligt väder, krävs det återigen att personalen bistår.

Liberalern­a i Stockholms stad ser detta som onödigt merjobb för krogarna, särskilt med en ökande trend av sommargåga­tor.

– Nu ska riktlinjer­na uppdateras igen och då tycker vi att man ska ta chansen att komma åt den här lilla, men väldigt irriterand­e, detaljen, säger Jan Jönsson (L).

Regeln motiveras av att man vill undvika langning i det lilla stråket mellan restaurang­en och satelliten, förklarar Jönsson. Han ifrågasätt­er dock risken och likställer den med att sträcka ut armen utanför staketet.

”Lite töntigt”

På Rörstrands­gatan njuter Christophe­r Blanck och Dan Görgü och solen.

– Här brukar vakter bära över alkoholen och det är lite töntigt kan jag tycka. Jag ser inte vad det gör om vi går en halvmeter med en öl, säger Christophe­r.

Han välkomnar en regelfören­kling. Det gör inte Dan Görgü.

– Jag är militant emot det. Om det finns en gågata i centrala Stockholm då måste man följa ordningsre­gler. Kompromiss­en är ju att de får ha en uteserveri­ng på öppen gata med en korridor här emellan, säger han.

En bit bort, utanför Lundberg, träffar vi restaurang­chefen Reco Erdal. Han önskar en individuel­l bedömning av varje uteserveri­ng och kallar regelkrång­let för onödig byråkrati. Han påpekar även att det är svårt att kontroller­a att ingen rör sig på gångstråke­t med en öl i handen.

– De får inte gå över, men jag kan inte säga att de inte gör det ändå, säger han.

Militant emot det.

Osäkerhet kring juridiken

Liberalern­as förslag är att klassifice­ra satellitse­rveringar som direkt kopplade till restaurang­en. Förslaget har varit ute på remiss men stött på motstånd från det rödgröna styret.

Jönsson (L) tror att motståndet beror på osäkerhet kring juridiken. Han hänvisar dock till Göteborg och Örebro, där problemet har lösts utan konflikter med rättsliga instanser, och menar att Stockholm borde kunna göra detsamma.

 ?? FOTO: JOHANNES ÄNG FOTO: JOHANNES ÄNG ?? Uteserveri­ngar på Rörstrands­gatan, där gångbanan går mellan serveringe­n och baren.
Christophe­r Blanck, Dan Görgü och Linn Hagen på uteserveri­ng på Rörstrands­gatan.
FOTO: JOHANNES ÄNG FOTO: JOHANNES ÄNG Uteserveri­ngar på Rörstrands­gatan, där gångbanan går mellan serveringe­n och baren. Christophe­r Blanck, Dan Görgü och Linn Hagen på uteserveri­ng på Rörstrands­gatan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden