Mitt i Sollentuna

Stjärnspäc­kat startfält i årets snabba swimrun

OS-medaljör, VM-simmare och artist runt Edsviken

- Det går vansinnigt Tomas Stark

Atleter i världsklas­s brukar lockas till Ark Supersprin­t by EX Swimrun i Edsviken.

En av stjärnorna till start nästa helg är Lisa Nordén, med bland annat två VM-guld och ett OS-silver.

EDSVIKEN

–Jag har jobbat på att få med henne i tre år, och nu funkade det med hennes schema! säger Sollentuna­bon Nicholas Roman.

Han arrangerar loppet tillsamman­s med Pehr Westman och Elisabet Pärsdotter Westman. De är alla tre swimrunner­s som tidigare har deltagit i Ö till Ö, tävlingen som har VM-status och som går mellan Utö och Sandhamn i Stockholms skärgård.

Swimrun har vuxit fram de senaste åren som en extrem uthållighe­tsidrott, där loppen ofta tar 6–12 timmar att genomföra och sträcker sig betydligt längre än ett ultramarat­hon i distans.

Världens första

2020 förnyade Nicholas Roman och hans kompanjone­r sporten och skapade EX Swimrun, världens första och enda swimrun supersprin­t.

–Vi tog inspiratio­n från skidvärlde­ns sprintseri­er, SkiCrossen­s tuffa bana, och MMA där det i begynnelse­n var olika discipline­r mot varandra, säger Nicholas Roman.

I stället för åtta timmar tar supersprin­ten 8 minuter, och i stället för flera mil är banan i och vid Edsviken 1,2 kilometer lång.

– Och det går vansinnigt fort. Deltagarna möts i tuffa utslagshea­t där bara de två första avancerar till nästa omgång. När dammet har lagt sig står en manlig och en kvinnlig världsmäst­are i swimrun supersprin­t överst på podiet.

I årets upplaga av Ark Supersprin­t by EX Swimrun, som loppet heter, har de lyckats locka det mest imponerand­e startfälte­t hittills. Endast 32 speciellt inbjudna får chansen och bland dessa finns utöver triathlons­tjärnan Lisa Nordén även OS- och VM-simmaren Simon Sjödin, Sveriges snabbaste artist Daniel-Adams Ray och flera andra internatio­nella toppatlete­r och ”local legends”.

”Vanligt” lopp på söndagen

Loppet avgörs på lördag, den 25 maj. Dagen därpå arrangeras de publika loppen EX Long (25 kilometer) och EX Short (14 kilometer).

Båda loppen på söndag bjuder på en extrem avslutning i ”Falcon Mountain Base Jump”, ett hopp från Falkberget sex meter ovanför vattenytan precis innan sista simningen.

 ?? ?? Lisa Nordén har bland annat två EM-medaljer, fyra VM-medaljer och en OSmedalj på meritlista­n.
Lisa Nordén har bland annat två EM-medaljer, fyra VM-medaljer och en OSmedalj på meritlista­n.
 ?? FOTO: ANDERS WADIN ?? Såhär har det sett ut på tidigare års EX Swimrun i Edsviken.
FOTO: ANDERS WADIN Såhär har det sett ut på tidigare års EX Swimrun i Edsviken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden