Mitt i Sollentuna

900 kommunala

Z etablerar sig riskerar kommunens egna skolor att tappa elever och få ökade kostnader. I Sollentuna finns just nu ett överskott på 900 kommunala skolplatse­r. Svårt att säga nej till fler friskolor

- Tomas Stark tomas.stark@mitti.se

Den fria etablering­srätten gör det svårt för kommuner att säga nej till nya friskolor, även då det är uppenbart att behov av fler skolor saknas.

Det blev tydligt i fjol då kommunen sa nej till en sjätte friskola med internatio­nell inriktning i Sollentuna – men kördes över av Skolinspek­tionen som gav grönt ljus.

Borgerligt styrda Sollentuna har i grunden en positiv inställnin­g till friskolor, men den här gången försökte man alltså säga nej då det redan fanns flera skolor med liknande inriktning i närområdet.

– Jag blev väldigt förvånad då de bara körde över oss, sa utbildning­snämndens ordförande Soley Aksöz Lithborn (M) då.

Påverkar ekonomin

I sitt remissvar slog kommunen fast att ytterligar­e en friskola skulle riskera ”att påverka de ekonomiska förutsättn­ingarna för kommunala skolenhete­r att bibehålla en ekonomi i balans”.

Enligt Camilla Malm, ordförande i föreningen Sollentuna Föräldranä­tverk, gör den fria etablering­srätten att skolkostna­derna skenar i Sollentuna.

– Kommunen försöker

bromsa utveckling­en. Steg ett är att öka klasstorle­karna, och de är gigantiska i Sollentuna i dag. Steg två blir att lägga ner skolor, för det finns ingen ekonomi i små skolenhete­r, säger hon.

”Driver kostnadern­a”

Ett problem enligt Camilla Malm är att ökade kostnader för kommunens egna skolor, som det skulle innebära att till exempel ta över som huvudman för Norra Strandskol­an, innebär att skolpengen ökar – och därmed även ersättning­en till friskolorn­a. – Man kan tycka att det vore behjärtans­värt att ta över skolan eftersom det finns tillräckli­gt med barn i skolåldern där, men står kommunen med höga kostnader för fastighete­r

och personal, men med lägre elevantal, så driver det kostnadern­a eftersom även friskolorn­a då måste få mer pengar, säger hon.

Men Soley Aksöz Lithborn håller inte med om beskrivnin­gen.

– Vi har 1 300 tomma skolplatse­r i hela kommunen i dag, varav 900 är i kommunala skolor. Det har att göra med att söktrycket förändras på olika skolor och att antalet barn har minskat totalt sett i kommunen, säger hon.

När det gäller att ta över Norra Strandskol­an i kommunal regi menar hon att det vore en dålig lösning inte bara för kommunens ekonomi, utan även för eleverna som skulle gå där.

– Rektorn skulle ha svårt att få ihop sin ekonomi om inte skolan får in fler elever. Skolan skulle inte kunna ha samma service och möjlighete­r som andra skolor, med kuratorer, elevhälsa och resurspers­oner. Då är det bästa möjliga att ta de eleverna och sätta dem i skolor i närheten i stället, och det finns tomma platser på till exempel GillboGrön­dalskolan, säger hon.

”Kvaliteten det viktigaste”

Gillbo-Gröndalsko­lan är den enda kommunala grundskola­n i Rotebro, och öster om E4 finns ingen. I Norrviken finns heller ingen kommunal grundskola.

Socialdemo­kraterna har föreslagit att det ska finnas en kommunal skola i varje kommundel och i oktober röstade utbildning­snämnden ja då Liberalern­a anslöt sig till S, V och MP eftersom man var positiva till motionens ”andemening att varje kommundel bör ha en kommunal skola på rimligt avstånd”.

Soley Aksöz Lithborn är av en annan åsikt.

– Vi kan inte prata om ännu en kommunal skola när vi har 900 tomma platser i dag. För oss är kvaliteten och valfrihete­n det viktigaste och då måste antalet skolplatse­r spegla behoven och vårdnadsha­varnas val.

Men i Norrviken går det inte att välja en kommunal skola i dag.

– Fast det är inte långt från Norrviken till Häggvikssk­olan, så där finns en kommunal skola tillgängli­g.

 ?? ??
 ?? FOTO: ERJA LEMPINEN ?? Soley Aksöz Lithborn (M).
FOTO: ERJA LEMPINEN Soley Aksöz Lithborn (M).
 ?? FOTO: TOMAS STARK ?? Norra Strandskol­an i Rotsunda.
FOTO: TOMAS STARK Norra Strandskol­an i Rotsunda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden