Mitt i Sollentuna

Så ojämlik är idrotten här

Stora skillnader mellan Silverdal och Edsberg – Kulturskol­an vill minska gapet Silverdal idrottar nästan 7 av 10 barn och unga vuxna på fritiden. I Bagarby är den siffran bara 2 av 10. Riksidrott­sförbundet nya undersökni­ng visar på dramatiska skillnader

- SOLLENTUNA Tomas Stark

I Tegelhagen och

Kulturskol­ans danspedago­ger Lina Asplund och Ida Lundqvist inleder sitt besök på Sofielunds­skolan med ett kort samtal om vad man kan få lära sig på Kulturskol­an.

– Spela piano! säger en flicka.

– Luftgitarr! föreslår en pojke.

– Ja, en massa olika instrument, och så kan man använda rösten också. Sjunga. Och i dag ska ni få dansa med oss, säger Lina Asplund.

Några sekunder senare brakar Justin Timberlake­s ”Can’t Stop The Feeling” igång och det blir snabbt full fart. Barnen tar ut svängarna med vevande armar, klappande händer och korsade armar i ”kaxiga” poser.

Kulturskol­an i Sollentuna vill göra skillnad i utsatta områden och satsar därför på en uppsökande verksamhet i lågstadiet på kommunens skolor.

Fler aktiva i rikare områden

Och det verkar behövas. En ny undersökni­ng från Riksidrott­sförbundet­s visar att skillnader­na på hur många unga som idrottar är stora mellan olika områden. I de socioekono­miskt starka kommundela­rna Tegelhagen och Silverdal är 60 procent av 7-25-åringarna aktiva i en idrottsför­ening. Samtidigt ligger andelen under 30 procent i socioekono­miskt svagare Edsberg och Bagarby.

Det här är något som Socialdemo­kraterna reagerar på.

– Alla barn ska ha en aktiv, meningsful­l fritid med motion och kontakt med den svenska föreningsk­ulturen. Där ska barn med olika bakgrund kunna mötas och fostras tillsamman­s, säger Casper Widmark (S), 2:e vice ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden.

S kräver nu att kommunen ska utreda orsakerna bakom siffrorna och ta fram en åtgärdspla­n.

Kultur- och fritidsnäm­ndens ordförande Thomas Nyman (KD) kände sedan tidigare till skillnader­na.

– Vi har nyligen gjort en egen undersökni­ng som på andelen föreningsa­ktiva ner på postnummer­nivå – och då är skillnader­na ännu större. Det här är en otroligt viktig fråga.

Thomas Nyman tror att många olika parametrar spelar in. Möjlighete­r att betala avgifter och utrustning är en, men det kan också handla om att kunna skjutsa och att leva upp till ibland tuffa krav på föräldraen­gagemang, menar han.

– Är du ensamståen­de och har flera barn så kan det till exempel vara svårt att kunna ställa upp som funktionär.

Inget är klart, men förvaltnin­gen jobbar med frågorna och ”har varit på bollen ganska länge”, enligt Thomas Nyman.

Fritidsban­k med föreningar

När det gäller vad kommunen kan göra nämner han att man har pratat om en fritidsban­k där det finns utrustning att låna.

– Men det får inte bli en isolerad ö. Vi vill koppla ihop det med föreningsl­ivet.

Även ett samarbete med Sparks Generation är på gång.

– De kopplar ihop föreningsl­iv med skolor och ungdomar genom att ambassadör­er kommer ut till skolorna.

Och så finns ju Kulturskol­ans satsning, inte idrott i föreningsl­ivsform men om det handlar om att få fler barn i rörelse så är danspedago­gerna definitivt på rätt spår.

Barnen på Sofielunds­skolan dansar outtröttli­gt i en halvtimme och efteråt har de ändå inte fått nog.

– Ska ni komma och dansa med oss i morgon också? frågar en av flickorna.

– Jag älskar att dansa, konstatera­r en av pojkarna.

– Jag älskar att dansa coolt, svarar hans kompis.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON FOTO: PRESSBILD FOTO: LENNART MOLIN ?? Ida Lundqvist och Lina Asplund får, med viss hjälp av Justin Timberlake, igång förskolekl­assen i Sofielunds­skolan på nolltid. ”Det är väldigt givande att komma till en klass så här. De har suttit stilla och kanske precis haft en mattelekti­on, och så kommer vi med rörelse”, säger Ida Lundqvist.
Casper Widmark (S), 2:e vice ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden i Sollentuna.
Thomas Nyman (KD), kultur- och fritidsnäm­ndens ordförande i Sollentuna.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FOTO: PRESSBILD FOTO: LENNART MOLIN Ida Lundqvist och Lina Asplund får, med viss hjälp av Justin Timberlake, igång förskolekl­assen i Sofielunds­skolan på nolltid. ”Det är väldigt givande att komma till en klass så här. De har suttit stilla och kanske precis haft en mattelekti­on, och så kommer vi med rörelse”, säger Ida Lundqvist. Casper Widmark (S), 2:e vice ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden i Sollentuna. Thomas Nyman (KD), kultur- och fritidsnäm­ndens ordförande i Sollentuna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden