Mitt i Sollentuna

Våga göra drömmar verkliga

skulle vända på perspektiv­et och tänka på alla anledninga­r vi faktiskt har till att våga följa våra drömmar.

-

Har du gått runt med en dröm som du sågat redan innan du ens testat den i tanken om det ens skulle kunna bli möjligt?

Jag var 10 år och satt vid köksbordet med pappa. Han visade mig olika broschyrer och bilder på motorcykla­r och bilar han drömde om. Jag lärde mig namnen på de olika märkena och vad den rätta färgen hette. Det var inte första gången jag och pappa satt vid köksbordet och pratade om hans drömmotorc­ykel.

10-åriga Jenny utbrast till slut ”men pappa! Tänk dig in i framtiden när du har den där motorcykel­n, hur kommer det att kännas då? Du kommer att vara så glad och stolt. Tänk om du aldrig förverklig­ar din dröm och sitter där när du är gammal och det inte blev något. Hur kommer du då att känna dig?”

Vi hade många lördagsför­middagar på liknande sätt.

Jag möter många människor som redan innan de ens har testat sin dröm i tanken, kommit på otaliga anledninga­r till varför det inte skulle kunna bli möjligt.

Tänk om vi i stället skulle vända på perspektiv­et och tänka på alla anledninga­r vi faktiskt har till att våga följa våra drömmar.

Ofta grundar sig vår ovilja att göra förändring­ar i en rädsla. Den är såklart individuel­l för varje person vad den består av. När vi förstår att det är rädslan som styr oss och inte alla fina ursäkter som vi har kommit på. Då har vi något konkret vi kan arbeta på. Vad består rädslan av och hur kan du komma runt den eller bearbeta din rädsla?

Självklart finns det ibland verkliga anledninga­r och orsaker till att vi inte kan röra oss mot det vi skulle vilja. Fast ibland ser vägen mot målet inte ut på det sättet vi först tror. Vi kan behöva ta omvägar och tänka i nya banor. När vi verkligen bestämt oss för att göra en förändring brukar det av någon märklig anledning dyka upp lösningar och möjlighete­r.

Ibland är det ett första steg som behövs för att vi ska våga ta fler steg och våga tro på att en förändring är möjlig.

Jag antar att jag redan som barn tänkte stort och brett och ville att andra också skulle tänka så för att må bra. Så som många barn tänker. De ser sällan hinder för saker och ting. (Okej, ett hungrigt barn gör kanske det...) Så varför inte tillåta dig att tänka stort och brett för ett tag och se vart det leder dig. Våga stå fast vid dina ideér även om andra inte förstår dem.

Om pappa nådde sin dröm låter jag vara osagt. Men att jag agerade coach redan som 10 åring och att pappa var min första ”klient” är roligt att tänka tillbaka på.

När vi förstår att det är rädslan som styr oss och inte alla fina ursäkter.

 ?? JENNY JERNBERG
Retoriker och skådespela­re och driver retorikbyr­ån Speakingfl­ow. Här ger hon dig tips och råd om retoriska grepp som kan vara värdefulla på jobbet och i vardagen. Har du en fråga? Mejla: tema@mitti.se ??
JENNY JERNBERG Retoriker och skådespela­re och driver retorikbyr­ån Speakingfl­ow. Här ger hon dig tips och råd om retoriska grepp som kan vara värdefulla på jobbet och i vardagen. Har du en fråga? Mejla: tema@mitti.se
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? COACH. Tänk om vi i stället skulle vända på perspektiv­et och tänka på alla anledninga­r vi faktiskt har till att våga följa våra drömmar.
FOTO: MOSTPHOTOS COACH. Tänk om vi i stället skulle vända på perspektiv­et och tänka på alla anledninga­r vi faktiskt har till att våga följa våra drömmar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden