Mitt i Sollentuna

Nu tar manga plats i Livrustkam­maren

-

Det låter som en udda kombinatio­n. Men det fungerar. Livrustkam­marens nya utställnin­g Manga Royals visar upp kunglig historia på ett helt nytt sätt.

Livrustkam­maren vid Stockholms slott har Europas finaste samling av kungliga högtidsdrä­kter. Nu får rustningar, klänningar och kungliga jaktdräkte­r ett helt nytt liv. Detta genom fantasiful­la bilder i mangastil.

– Det här är ett annorlunda sätt att berätta om kunglig historia. Vi är jättenöjda, det blir väldigt levande, säger Jonas Lindwall, intendent på Livrustkam­maren.

Inspiratio­n från Tokyo

Idén till utställnin­gen kom när museichefe­n Malin Grundberg var på konferens i Tokyo. Där ställdes Europeiska dräkter ut med teckningar av kända japanska seriekonst­närer.

Livrustkam­maren tog kontakt det svenska mangakolle­ktivet Nosebleed som nappade på idén att göra teckningar utifrån dräkterna.

– Vissa av de här dräkterna och rustningar­na har aldrig tidigare visats, säger Jonas Lindwall och visar en rustning tillverkad 1657 som Karl X Gustav fick i gåva av en adelsman.

En av dräkterna tillhörde Gustav III, som han fick under ett besök i Versailles i samband med en hovjakt.

– Gustav III gillade inte att jaga, han var mycket mer intressera­d av att gå på teater, så den här dräkten har troligtvis bara använts två gånger, säger Jonas Lindwall.

Utställnin­gen finns i fyra olika rum, uppdelad i olika situatione­r. För yngre besökare finns även möjlighet att lära sig grunderna i hur man ritar manga.

Ett annorlunda sätt att berätta om kunglig historia.

Michael Toll

 ?? FOTO: MICHAEL TOLL ?? SKISSER OCH DRÄKTER. Jonas Lindwall, intendent på Livrustkam­maren, är mycket nöjd med utställnin­gen Manga Royals.
FOTO: MICHAEL TOLL SKISSER OCH DRÄKTER. Jonas Lindwall, intendent på Livrustkam­maren, är mycket nöjd med utställnin­gen Manga Royals.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden