Mitt i Sollentuna

Så styrs elanvändni­ngen i Sollentuna

Minskat tryck med effektavgi­ften

- Tomas Stark tomas.stark@mitti.se RÄKNINGEN KAN PÅVERKAS. Kostnad för elförbrukn­ing kan man själv styra över, till viss del, i och med effekttari­ffer.

Sollentuna­s kommunala elbolag Seom har i många år kört med effektavgi­ft för att styra elanvändni­ngen till tider då trycket på elnätet inte är så högt. Än så länge har inte de stora eldrakarna hakat på.

– Effektavgi­ften har lett till att vi i Sollentuna har 15 procent lägre belastning på vårt nät. Det är en betydande skillnad, och det är tack vare att våra kunder anpassar sitt beteende. De kör diskmaskin­en, tvättar och laddar bilen när avgiften är låg. Så har vi heller inte haft några kapacitets­problem, trots den kalla vintern, säger Johan Fält, elnätschef på Sollentuna Energi & Mijlö, Seom.

Genom att tillämpa effektavgi­ft styr Seom hur mycket el som används på en och samma gång. Effektavgi­ften tas bara ut helgfria vardagar klockan 7–19, då trycket på elnätet är som högst.

Ett resultat är alltså att en elkund i Sollentuna i snitt använder 15 procent mindre effekt än normalkund­en, och dessutom får en lägre elkostnad.

Dyrt klockan 08

Att belastning­en på elnätet minskar är också en betydelsef­ull fördel, exempelvis har nätet i Sollentuna långtifrån slagit i kapacitets­taket ens när det varit som allra kallast.

Det finns några andra elbolag i landet som också kör med effekttari­ffer. De stora drakarna väntar emellertid, bland annat på att Energimark­nadsinspek­tionen ska komma med regler och ramlagstif­tning.

I Sollentuna är det alltså dyrare att köra hushållsap­paraterna klockan åtta en vardagsmor­gon.

De kunder som svarar på prissignal­en får en lägre elräkning, de andra får en högre. Som en extra effekt på elanvändni­ngen har Seom en betydligt lägre fast kostnad på elnätsfakt­uran.

Lägre fast kostnad

Många andra elbolag tar ut en hög fast avgift, opåverkbar av förbruknin­gen, vilket betyder att det lönar sig dåligt att spara på el. Enligt Energimark­nadsinspek­tionen består en faktura för elnätet i snitt till 77 procent av fasta kostnader.

På många håll i Sverige räcker inte kapacitete­n i elnäten till. Därför är frågan aktuell och branschen i stort är intressera­de av att följa Seoms exempel och införa effektavgi­ft så att kunder uppmuntras att göra strömsluka­nde aktivitete­r på kvällar och helger, berättar Sandra Rehn, chef för marknad och verksamhet­sutvecklin­g på Seom.

Effektavgi­ften har lett till att vi i Sollentuna har 15 procent lägre belastning.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden