Mitt i Sollentuna

Säkre trafik i Viby och Helenelund

Viby och Helenelund ska bli säkrare för trafikante­r. Under året påbörjas arbetet med att förbättra belysning och bygga trottoarer i kommundela­rna.

- www.viisollent­una.se Emma Thimgren

Arbetet med att öka trafiksäke­rheten i Viby och Helenelund påbörjades 2018. Då fördes dialoger med boenden i Viby och Helenelund. De bjöds in till möten och fick svara på enkäter. Nu har man utifrån det underlaget tagit fram åtgärder.

– Det är alldeles uppenbart så att i takt med att Sollentuna växer är det fler som använder våra gator. I en växande kommun måste man hela tiden uppgradera trafiksäke­rheten, säger Thomas Ardenfors (M), ordförande, natur- och tekniknämn­den.

Många har uttryckt att bilister inte följer trafikregl­er. Till exempel att de inte håller angiven hastighet. Därför ska bland annat korsningar justeras och passager för oskyddade trafikante­r ska förbättras. Till exempel ska trottoarer byggas och belysning ska förbättras. Det gör man för att främja gående och cyklister.

– Dels kan det vara att man saknar en väg för att kunna ta sig gåendes till en viss plats eller att man inte gillar att gå vid en viss plats där det saknas belysning, säger Emelie Elmertoft trafikplan­erare på trafik- och fastighets­kontoret.

Ambitionen: Start i år

Ambitionen är att byggnation­erna ska göras under 2019. Men beroende på platsernas förutsättn­ingar kan det sträcka sig in i 2020. Efter att arbetet i Viby och Helenelund är klart fortsätter det i andra delar av kommunen. Näst på tur är Rotebro och Norra Edsberg där planerings­arbetet snart sätter igång. Året därpå tar man sig an Rotsunda och Rotsunda gård.

Åsikter viktiga

Både Emelie Elmertoft och Thomas Ardenfors är överens om att de boendes åsikter är instrument­ala.

– Vi som bor på en gata, vi är proffs på den gatan. Vi vet exakt hur den gatan funkar eller inte funkar. Det är helt ovärderlig­a ingångsvär­den, Thomas Ardenfors.

– Vi är jättetacks­amma att folk ställer upp och är med i dialogen. Det är en väldigt viktigt del i arbetet. Så vi hoppas att många vill ställa upp också i de områden som står på tur, Emelie Elmertoft.

I en växande kommun måste man hela tiden uppgradera trafiksäke­rheten.

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? HELENELUND. Nyodlingsv­ägen ska få en separerad gång- och cykelbana.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD HELENELUND. Nyodlingsv­ägen ska få en separerad gång- och cykelbana.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden