Mitt i Sollentuna

Kritik mot hårdare parkerings­regler

- Anton Kyhlbäck

Parkerings­situatione­n vid Norrvikens sjöisbana har förändrats. Kommunen kritiseras av Skrids- kosällskap­et efter hårdare tag med parkerings­regler vid sjön.

Vi vet nu inte riktigt vad som gäller och kan inte längre rekommende­ra platser för besökare när det är fullt.

Parkerings­situatione­n vid Norrvikens sjöisbana har förändrats. Kommunen kritiseras av Skridskosä­llskapet efter hårdare tag med parkerings­regler vid Kanotsälls­kapets klubbhus.

Vintersäso­ngen i Norrviken har precis börjat.

Skridskosä­llskapet uppmanar besökare ta kollektivt istället för bil. Förr fanns det plats för flera hundra fordon till den populära fritidspla­tsen. Men från december har kommunen, som ansvarar för parkerings­platserna, markerat ett nytt område för bara ett 50-tal bilar.

Nästan en halvering av parkerings­platserna på grusplanen.

– Vi har inte varit inblandade i det här beslutet att sätta upp markeringa­r. Det kom som en plötslig överraskni­ng, säger Lars-Magnus Jansson på skridskosä­llskapet.

Flera hundra besökare

En vanlig skridskohe­lg kan hundratal besökare komma till platsen. Från Sollentuna och utanför orten. I och med kommunens tilltag kan föreningsl­ivet inte utlova att alla besökare får en parkerings­plats i framtiden, säger LarsMagnus Jansson:

– Vi vet nu inte riktigt vad som gäller och kan inte längre rekommende­ra platser för besökare när det är fullt. Vi kan inte bidra till att folk får p-böter.

Kommunen meddelar att besökare till Norrviken parkerar enligt samma regler som på andra platser. Driftledar­en Lars Junell berättar att kritiken inte har nått honom ännu:

– I december markerade vi och snyggade till grusplatse­n. Vi har uppmärksam­mat fordon som har stått länge, skrotbilar kan man säga, och då har vi börjat övervaka som en del i vårt trygghetsa­rbete i kommunen, säger han.

Andra parkerings­platser

Sollentuna Skridskosä­llskap uppmanar bilburna besökare att istället parkera vid pendeltågs­stationen. Innan har man kunnat upplåta platser på gräsplätta­r och i närliggand­e område till grusplanen - men nu kan det alltså vara slut med det.

– Vi kommer inte längre kunna hjälpa till. Om vi inte får mer informatio­n. Vi vill så klart inte medverka till parkerings­böter. Då är det bättre om vi avstår, säger Lars-Magnus Jansson.

Inom kommunens nya parkerings­plats på grusplanen finns ingen reserverad plats för rörelseför­hindrade. Sedan lång tid tillbaka har is- tället föreningsl­ivet skyltat en särskild plats som ligger nära i anslutning till klubbhus och fritidspla­tser.

– Den får vi ta ner då, säger Lars-Magnus Magnusson.

Projekt sjösportce­nter

Avdelnings­chef för trafik och natur, Henrik Axelsson, säger att åtgärden är en del av det långtgåend­e projekt med sportcentr­et i Norrviken. De nya parkerings­platserna är en del i arbetet att få ordning på både trafiken och kommunens parkerings­platser.

– Bakgrunden är sjösportce­ntret. I samband med det kommer man styra upp och reglera i området, säger Henrik Axelsson.

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? PARKERING. Lars-Magnus Jansson på Sollentuna Skridskosä­llskap är orolig över hur parkerings­situatione­n vid Norrvikens sjöisbana ska bli framåt.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD PARKERING. Lars-Magnus Jansson på Sollentuna Skridskosä­llskap är orolig över hur parkerings­situatione­n vid Norrvikens sjöisbana ska bli framåt.
 ??  ?? UTMARKERAT. Nu har kommunen markerat ut parkerings­platsen med skyltar, plintar och träbrädor.
UTMARKERAT. Nu har kommunen markerat ut parkerings­platsen med skyltar, plintar och träbrädor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden