Mitt i Sollentuna

Klart för start för ersättning­sskola

Nu har kommunen beviljat startbeske­d för den omdebatter­ade ersättning­sskolan i Fågelsångs­parken. Trafik- och fastighets­kontoret kommer dock inte att börja bygga förrän de har fått besked om en eventuell inhibition.

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Kommunen har beviljat startbeske­d för ersättning­sskola i Fågelsångs­parken och därmed är det fritt fram att börja bygga. Ändå väljer man att vänta med sätta spaden i marken.

– Vi har förstått att bygglovet kommer att överklagas. Där- för avvaktar vi besked om eventuell inhibition, innan vi börjar bygga. Det tar ungefär en månad, säger Moa Rasmusson (L), ordförande i trafik- och fastighets­nämnden.

Det är kommunens miljöoch byggnadsnä­mnd som har gett startbeske­d för bygget. Det är med andra ord fritt fram för kommunens trafik- och fastighets­nämnd att börja bygga, om de vill.

– Vi måste bevilja startbeske­d. Vi får inte neka på godtycklig­a grunder, säger Oscar Nyströmer (M), ordförande i miljö- och byggnadsnä­mnden.

Att startbeske­det är beviljat innebär dock inte att allt är helt klart med bygglovet. Bygglovet vinner nämligen inte laga kraft förrän alla överklagan­deturer är klara.

Man kan välja att börja bygget ändå – på egen risk.

Det här har tidigare skett på flera ställen i kommunen. På tomten vid OKQ8 i Häggvik har Sollentuna­hem till exempel börjat bygga bostäder till nyanlända redan innan bygglovet vunnit laga kraft. Och på den omtalade tomten Ejdern i Norrviken började en privat byggherre också bygga – men fick sedan avbryta bygget när det inhiberade­s av länsstyrel­sen. Men trafik- och fastighets­kontoret väljer att vänta med byggstarte­n. För att undvika just inhibition avvaktar de besked från Länsstyrel­sen.

– Vi har förstått att bygglovet kommer att överklagas. Därför avvaktar vi besked om eventuell inhibition, innan vi börjar bygga. Det tar ungefär en månad, säger Moa Rasmusson (L), ordförande i trafik- och fastighets­nämnden.

När beskedet från länsstyrel­sen väl kommer, planerar dock trafik- och fastighets­kontoret att påbörja bygget. Även om inte alla överklagan­deturer är klara.

– Sedan måste vi börja om vi ska ha någon chans att hålla tidsplanen, fortsätter Moa Rasmusson. Hon säger att de har gott hopp om att slippa inhibition.

Men en grupp aktivister, som kämpar mot ersättning­sskolan, har redan skickat in en ansökan om inhibition. De säger att frågan är långt ifrån avgjord.

”Vi har förstått att bygglovet kommer att överklagas.”

 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? PROTESTER. Planerna på en evakuering­sskola i Fågelsångs­parken väcker protester. Men nu har startkbesk­ed ändå beviljats.
FOTO: MICHAEL FOLMER PROTESTER. Planerna på en evakuering­sskola i Fågelsångs­parken väcker protester. Men nu har startkbesk­ed ändå beviljats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden