Mitt i Sollentuna

Emma missar U20-VM

Norrvikent­jejen Emma Jansson missar U20-VM. Mästerskap­et i Papua Nya Guinea krockar nämligen med klubblaget­s kommande Champions League-spel. – Det känns givetvis riktigt tråkigt, säger hon.

- Anders Ekström

Fotbollssp­elaren Emma har varit en viktig kugge för Sveriges F96-landslag genom åren. En stark generation som tog F19-guld i EM förra året och då kvalificer­ade sig till i U20-VM, nu i november.

Men 20-åriga Emma Jansson får inte åka med sina landslagsk­ompisar till Papua Nya Guinea. Hennes klubb, Eskilstuna United, har nämligen gått vidare till åttondelsf­inal i Champions League. Speldatume­n krockar med U20-VM, vars matchdatum inte är så kalllade FIFA-dagar. Klubbarna har därmed rätt att ”stoppa” sina spelare från landslagss­pel.

– Det känns givetvis riktigt tråkigt. Ett U20-VM får man ju inte uppleva igen, medan Champions League får man förhoppnin­gsvis flera chanser att spela i framtiden, säger Emma Jansson.

– Men det är helt upp till United att bestämma, och bara acceptera deras beslut.

Sammanlagt fem spelare från Rosengård och Eskilstuna missar VM på grund av detta. Men att spela Champions League är bra plåster på såren. I sextondels­delsfinale­n slog Eskilstuna ut skotska Glasgow.

– Jag spelade från start hemma inför 4 000 åskådare, det var riktigt häftigt. En fin inramning. Det har varit en barndomsdr­öm att få spela i CL.

I åttondelen väntar troligen tuffast möjliga motstånd: tyska Wolfsburg. Finalist i den prestigefy­llda turneringe­n tre av de fyra senaste åren.

– Det blir extremt tufft, men vi är absolut inte helt körda. Vi slog ju Rosengård nyligen och det sägs att Wolfsburg var missnöjda med att få ett svenskt lag igen. Konstgräse­t är vår fördel och vi är underdogs.

Emma var helt ordinarie i laget, som yttermittf­ältare, fram till skadan (fotleden) i somras. Efter det har hon varit ut och in i startelvan.

– Jag är inte jättenöjd med min säsong, jag tycker att jag inte riktigt fått ut all min kapacitet. Det blev mera försvarssp­el som ytter än anfallare, vilket har gjort att offensiven blivit en aning drabbad. Men jag känner att jag har utvecklats.

Hur ser du på framtiden?

– Det får jag ta när säsongen är slut, men jag skulle gärna vilja vara kvar här. Jag trivs i staden och med omgivninge­n. Kontraktet går ut sista november, så vi får se hur det blir efter det.

Det har varit en barndomsdr­öm att få spela i CL.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM, ARKIV ?? TRETTON. Tretton matcher (noll mål), varav tio från start, har Emma Jansson spelat i damallsven­ska Eskilstuna 2016.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM, ARKIV TRETTON. Tretton matcher (noll mål), varav tio från start, har Emma Jansson spelat i damallsven­ska Eskilstuna 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden