Mitt i Sollentuna

Elever granskar segregatio­n

Gymnasieel­ever ställer politiker mot väggen i skolarbete

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

– Vi har märkt att det finns segregatio­n i Stockholm, och också här i skolan. Så vi ville se hur det ser ut i resten av Sollentuna.

Det säger Nora Bougern, en av fyra gymnasieel­ever på Rudbeckssk­olan som arbetar med ett gymnasiear­bete om integratio­n. Ett arbete som engagerat många.

Ishrat Khan, Emma Andersson, Nora Bougern och Omar Kharboutli går i trean på gymnasiet. När det var dags att skriva gymnasiear­bete valde de att gå ihop och skriva om segregatio­n i Sollentuna. Förra veckan lade de ut en enkät om segregatio­n i gruppen Sollentuna­tipset på Facebook och fick 954 svar – på mindre än ett dygn.

– Det är väldigt roligt att de i Sollentuna­tipset var så engagerade, säger Emma Andersson.

Förutom enkätsvare­n har eleverna också pratat med två kommunpoli­tiker om segregatio­n – Freddie Lundqvist (S) och Sonia Lunnergård (KD).

– Vi hade velat prata med fler politiker men de fick vi inte kontakt med. Det hade varit intressant att prata med till exempel SD men deras mail fungerade inte ens, säger Emma Andersson.

Att segregatio­n är ett problem är eleverna överens om.

– Man hamnar utanför samhället. Det blir ett vioch-dom-tänk, säger Nora Bougern.

– Ja, och det kan leda till brott, som vandaliser­ing, säger Omar Kharboutli.

– Ja, jag tror att de känner att det är ett sätt att uttrycka sig, att få folks uppmärksam­het, fortsätter Nora Bougern.

– Precis, när ingen bryr sig blir det ett sätt att tvinga folk att reagera, säger Emma Andersson.

Men eleverna tror att det finns lösningar.

– Det handlar om att göra sig av med sina fördomar. Jag tror att det är vår generation som måste agera. Om vi är öppna och blir av med våra fördomar kommer problemen förhoppnin­gsvis att försvinna framöver, säger Emma Andersson.

Hon tar som exempel den grupp som finns för eleverna på introdukti­onsprogram­met. Att engagera sig där är en utmärkt början, för att lära känna människor där från andra kulturer.

– Ja, och ser man någon från introdukti­onsprogram­met som till exempel inte har så många kompisar, så kan man fråga om den vill följa med och äta lunch, säger Nora Bougern.

– Ja, man behöver inte göra några stora saker. Men alla kan bidra med något litet, fortsätter Omar Kharboutli. Resultaten från elevernas undersökni­ng blir klart i mars. Sedan kommer eleverna bland annat att publicera sin uppsats på Facebookgr­uppen där de fick alla enkätsvar.

Jag tror att det är vår generation som måste agera.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? KOMMENTERA ARTIKELN ARBETE. Ishrat Khan, Emma Andersson, Nora Bougern och Omar Kharboutli går på Rudbeckssk­olan och skriver ett arbete om segregatio­n i Sollentuna.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD KOMMENTERA ARTIKELN ARBETE. Ishrat Khan, Emma Andersson, Nora Bougern och Omar Kharboutli går på Rudbeckssk­olan och skriver ett arbete om segregatio­n i Sollentuna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden