Mitt i Sollentuna

Uppsving för Sollentuna­s badminton

Två nya seniorlag, ytterligar­e 50 nya tävlingssp­elare och stort intresse för barntränin­gen. Sollentuna badmintons­ällskap har fått ett rejält uppsving den senaste tiden. – En fantastisk resa, säger chefsträna­ren Andi Tandaputra.

- Anders Ekström

Intresset för badminton har länge funnits i Sollentuna. Men det har ökat de senaste åren. De senaste två åren, närmare bestämt, då chefsträna­re Andi Tandaputra kom in i klubben.

Tillsamman­s med sportchefe­n Marie Svedell har de tillsamman­s med övriga organisati­onen utvecklat klub- ben framåt. Och det märks i verksamhet­en. Sollentuna badmintons­ällskap har nu kunnat starta två nya seniorlag, fått in runt 50 nya tävlingssp­elare och även märkt av ett stort intresse för nybörjarkl­asserna.

– En fantastisk resa, i drygt två år. Det går sakta men säkert framåt. Vi tar steg för steg och många i klubben är väldigt intressera­de av badminton. Det känns jätterolig­t med allt intresse här, säger Andi Tandaputra, chefsträna­re.

Det finns flera faktorer bakom den senaste tidens framgångar. SBS äger själva badmintonh­allen, via ett företag där de innehar alla aktier, och kan således styra över alla tider själva.

– Ja, det är en stor faktor. Det ger oss bra tider och träningsmö­jligheter. Vi har även en stark organisati­on och kan erbjuda träning för alla, oavsett nivå. Vi har en röd tråd genom hela SBS, säger Marie Svedell, sportchef. A-laget, där både herrar och damer ingår, återvänder dessutom till Division 1 i år.

– Andra klubbar märker att SBS utvecklats och att vi syns. Ju fler som tävlar, desto bättre reklam för oss, säger Andi Tandaputra.

– Framgång föder framgång. När det går bra för klubben ökar intresset utifrån, säger Marie Svedell.

Marie och Andi är anställda som tränare i SBS. Det är även Vibysonen Ulf Svensson som återvände till moderklubb­en inför förra säsongen, efter 20 år i andra klubbar.

– Man märker att klubben blir större och större. Det finns bra utveckling­smöjlighet­er här oavsett nivå, berättar Uffe.

Med två heltidsträ­nare och en på halvtid, och dessutom en egen hall, vill SBS växa ännu mera.

– Det är vårt mål. Att fortsätta växa ännu mera. Och det går, det handlar om att kunna planera bra. Dessutom vill vi gärna att hallen blir som en fritidsgår­d för barn och ungdomar, säger Marie Svedell.

I september startar seniorlage­t seriespele­t. Efter att ha varit nere och ”vänt” i Tvåan, återkommer SBS till Division 1 som ett starkare lag.

Dessutom med två nya starka nyförvärv – och troligen ytterligar­e en elitspelar­e på väg in i laget.

– Målet är att hålla oss kvar i Ettan. Det är en läro- rik och bra serie för oss. Vi är mycket bättre nu än senast och har även flera egna produkter i laget, säger Andi som själv ingår i laget.

I Sverige näst högsta badmintons­erie spelas det sex seriesamma­ndrag (med flera matcher samma helg) under en säsong. I en seriematch ingår totalt åtta matcher, där herr och dam spelar ihop.

– Målsättnin­gen är att vi ska hålla oss kvar och helst på övre halvan, och därefter etablera oss i Division 1. Fortsätter vi bygga på vår organisati­on kan vi dessutom skapa möjlighete­r att gå upp mot Elitserien, avslutar Marie Svedell.

Målet är att hålla oss kvar i Ettan.

 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? FEM. SBS har fem seniorlag i seriespel i höst. Klubbens tränare Marie Svedell, Uffe Svensson och Andi Tandaputra tror att klubben kan öka ytterligar­e på flera plan.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM FEM. SBS har fem seniorlag i seriespel i höst. Klubbens tränare Marie Svedell, Uffe Svensson och Andi Tandaputra tror att klubben kan öka ytterligar­e på flera plan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden