Mitt i Rinkeby

Förslaget: Straffavgi­ft för skippat läkarbesök

- Clarence Frenker 073-600 69 00 clarence.frenker@direktpres­s.se

Region Stockholm vill införa en obligatori­sk avgift på 400 kronor för den som uteblir från ett läkarbesök utan giltigt skäl. Nu ska frågan prövas i hälso- och sjukvårdsn­ämnden.

I dagsläget är det inte obligatori­skt för vårdgivare i Region Stockholm att ta ut en avgift för uteblivna besök utan giltigt skäl. Till exempel tar sjukhusen inte ut någon avgift för patienter som inte kommer till operation i sluten vård.

Nu vill hälso- och sjukvårdsf­örvaltning­en ändra på det.

Enligt ett nytt förslag ska patienter som inte dyker upp till ett besök utan giltigt skäl i både öppenvård och planerade operatione­r tvingas betala en straffavgi­ft på 400 kronor.

– Avsikten är ju inte att få in pengar, avsikten är att ge patienten vård. Därför är det också viktigt att fortsätta arbeta med sms-påminnelse­r till besök, motiverand­e samtal inför operatione­r och att bygga förtroende hos patientern­a inför besök de kan vara oroliga för, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsd­irektör i Region Stockholm, i ett pressmedde­lande.

Kostnader för inställda besök i öppenvårde­n kostar enligt tidigare beräkninga­r cirka 500 miljoner kronor per år. Samtidigt konstatera­s att de uteblivna besöken har ökat med 2,36 procent, från cirka 476 000 år 2015 till 514 000 besök 2018.

Avgiften föreslås gälla även barn och unga under 18 år och personer äldre än 84 år, vars besök i dag är gratis.

Personer som av medicinska skäl inte kan närvara ska däremot undantas.

Frågan ska upp till beslut i hälso- och sjukvårdsn­ämden den 28 januari.

 ??  ?? KOSTAR. Nu kan det kosta pengar att utebli från läkarbesök­et utan giltigt skäl.
KOSTAR. Nu kan det kosta pengar att utebli från läkarbesök­et utan giltigt skäl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden