Mitt i Rinkeby

Flera förskolor i Järva får ljudlarm

- Emma Löf Hagström emma.hagstrom@direktpres­s.se

Fyra förskolor runtom i Järva ska utrustas med ljudlarm. Tanken är att få bukt med skadegörel­se och annan kriminalit­et på platserna.

Förra onsdagen beslutade trygghetsu­tskottet i Stockholms stad om att fördela 26,1 miljoner från stadens trygghetsf­ond till flera stadsdelar. Syftet? Att genomföra olika trygghetsi­nvestering­ar.

För Rinkeby-Kistas räkning innebär det 0,4 miljoner kronor, som ska gå till att sätta upp så kallade ljudlarm vid fyra förskolor runtom i stadsdelen. De ger ifrån sig ett störande, högfrekven­t ljud som endast kan uppfattas av personer upp till 25-30 års ålder.

Erik Slottner (KD), äldreoch trygghetsb­orgarråd i Stockholm, menar att ett pilotproje­kt där ett ljudlarm satts upp vid Solbackens förskola i Husby varit lyckat.

– Där har det tidigare varit stora problem med ungdomsgän­g som samlats och sysslat med droger och sabotage. Efter att ljudlarmen kommit upp har det i princip gått från cirka en incident i veckan till en i halvåret, säger han.

Risk att stök flyttar Ljudet på larmen kommer att vara påslaget på kvällar och nätter, för att driva bort ungdomsgän­g. Att brottsligh­et kan komma att flytta till andra platser är en risk man får ta, menar Erik Slottner.

– Att få brottsligh­eten att försvinna från platser där barn vistas om dagarna är av största vikt. Sedan finns det alltid en risk att kriminalit­eten flyttar på sig när man gör en plats tryggare, men då gäller det helt enkelt att vara ihärdig och förbättra plats efter plats, säger han.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? RISK. Fyra förskolor ska utrustas med ljudlarm. Att kriminalit­et flyttar till andra ställen är en risk man får ta, tycker Erik Slottner (KD).
FOTO: MOSTPHOTOS RISK. Fyra förskolor ska utrustas med ljudlarm. Att kriminalit­et flyttar till andra ställen är en risk man får ta, tycker Erik Slottner (KD).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden