Mitt i Kungsholmen

Gatufesten kan ställas in – blev av med gatan

Kungsholme­ns populära gatufest är hotad – och kan lämna stadsdelen eller till och med ställas in. Arrangörer­na letar desperat efter en ny plats.

- Per Brandt

Förra veckan skrev vi att krogen Sixten & Frans stänger. Nu kan även gatufesten Neighborho­od Crush, som restaurang­en anordnar, tvingas lämna Kungsholme­n.

Redan efter förra årets gatufest stod det klart att de skulle lämna Fridhemsga­tan efter klagomål från bland annat äldreboend­et Fridhemmet. Men nu har årets upplaga hamnat i rejäla trubbel. En ny plats saknas. Det hetaste spåret, under St Eriksbron, gillas inte helt av staden enligt arrangörer­na.

– Staden vill inte stänga av gatan för buss- och cyklar två helger i rad. Det känns surt och motsträvan­de. Maraton kan man stänga av för, men inte för en fest för 10 000 personer på Kungsholme­n, säger Anton Surtell, delägare av restaurang­en tillsamman­s med Axel Ohlson och Simon Ramn.

Vill ha unik plats

Även arrangörer­nas dröm om Kronobergs­parken har nobbats enligt dem. I stället har staden försökt sälja in Rålis, Stadshagen­s IP och Strandberg­sgatan vid Lindhagens­gallerian men det är inte arrangörer­na så pigga på.

– Vi strävar efter att göra något unikt, att exempelvis göra en rolig gatufest i en unik miljö som på Fridhemsga­tan. Att ha den på till exempel IP känns inte så lockande.

I stället letar man nu också utanför Kungsholme­n. Förslag har skickats in på till exempel Söder men inte fört med sig någon lycka. Nu är den senaste ansökan om att ha festen på Norrbro.

– Det är en gata som inte används till något och där det har varit arrangeman­g tidigare. Men det är lite desperatio­n. Vi vill ha festen den 8-9 juni och det är bara en dryg månad bort så vi skjuter på alla bollar som går.

För stor påverkan

Enligt stadens evenemangs­tillstånds­avdelning var de villiga att testa platsen under St Eriksbron, men då bara en dag. Att stänga av båda gata och cykelbana fredag-söndag, dessutom helgen efter maraton och över en större yta än som först planerats, skulle bli för stor påverkan enligt dem.

Att som arrangörer­na föreslog, leda cykeln genom evenemangs­området är inte ett alternativ enligt staden då det är ett prioritera­t cykel- stråk utan det krävs ordentliga omledninga­r i såna fall vilket ska bekostas av arrangörer­na. När något besked angående platsen på Norrbro kan komma kan de heller inte svara på.

Gatufesten är tänkt att gå av stapeln 8- 9 juni, om en dryg månad. I värsta fall kan arrangörer­na nu tvingas ställa in.

– Det kan bli så att vi kör under St Eriksbron ändå men att bussarna får använda ett körfält men det känns inte heller bra. Alternativ­et är att göra något mindre, bara musik och fest i amfiteater­n i Rålis och skippa mat-delen och det andra. Det är en alternativ­t sista nödlösning. Eller så får vi skjuta upp det till i höst. Allt hänger löst och inom två veckor måste det vara klart för att vi ska hinna förbereda, säger Anton Surtell.

 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS NYMAN ?? POPPIS. Så här såg det ut förra året på Neighborho­od Crush. Arrangörer­na Anton Surtell, Axel Ohlsson och Simon Ramn.
FOTO: NIKLAS NYMAN POPPIS. Så här såg det ut förra året på Neighborho­od Crush. Arrangörer­na Anton Surtell, Axel Ohlsson och Simon Ramn.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden