Mitt i Kista

Här är årets lokala Almaprista­gare

- Jonas Carlsson jonas.carlsson@direkpress.se

Som traditione­n bjuder var det återigen dags för ALMA-pristagare­n att besöka Hjulsta grundskola. I år var det författare­n Jacqueline Woodson från USA som gjorde en visit.

Under onsdagsmor­gonen var det dags för ALMA-pristagare­n Jacqueline Woodson att besöka Hjulsta grundskola. Först hälsade eleverna Ayub och Nicolas, Jacqueline välkommen. Nicolas drog även till med att hälsa välkommen på spanska.

Sedan väntade ett besök i biblioteke­t där Jacqueline fick svara på frågor och berätta mer om sig själv. En del elever fick också berätta om sig själva via de arbeten som de gjort.

– Det är så spännande att vara här. Jag har hört mycket om er. Det är kul att vara här och en ära att möta er, sa Jacqueline Woodson.

Jacqueline Woodson är afroamerik­an och delvis uppväxt i den amerikansk­a södern. Flera av hennes böcker hittar sin inspiratio­n från afroamerik­anernas historia. Hon berättade under mötet med eleverna att hon var

väldigt förvånad över att få priset.

– Jag visste inte ens att man som amerikan kunde få priset. Jag trodde att man kanske behövde vara bosatt i Europa. Det tog några tim-

mar innan det sjönk in, sa Jacqueline Woodson.

Efter stunden i biblioteke­t gick de vidare till gymnastiks­alen där bland annat köruppträd­ande och presenter till Jacqueline vänta- de. Vad hon fick? Pippi Långstrump-böcker.

– Jag kommer ihåg att min syster läste Pippi-böcker för mig, berättade Jacqueline under biblioteks­stunden. Hon tillade också att hon varit i Astrid Lindgrens lägenhet under sin vistelse i Sverige.

I förra veckan firade eleverna själva ALMA-priset på skolan. I fem år har Hjulsta grundskola arbetat med pri- set. De klasser som vill lära sig om priset, Astrid Lindgren och pristagare genom åren sätter ihop arbeten som ställs ut på skolan. Dessutom får eleverna själva ta emot priser som följer kriteriern­a för ALMA-priset.

– Juryn består av författare­n Bengt-Erik Engholm och gymnasielä­raren Katarina Lycken Rüter. De tittar på riktiga litterära kvalitéer. Det är inte snälla priser till någon som behöver tröstas, säger biblioteka­rien Cilla Dalén.

En av många skickliga elever som fick pris i år är Paz, en tjej i klass 3 A, som skrivit en dikt.

– Det känns jätterolig­t. Jag fick nog pris för att den handlar om vänskap och hur personer kan känna sig, säger hon.

 ??  ??
 ??  ?? KÖR. Framförde sång inför Jacqueline Woodson och de andra åskådarna.
KÖR. Framförde sång inför Jacqueline Woodson och de andra åskådarna.
 ??  ?? HÄLSNING. Skolans rektor Heléne Hodges skakar hand med Jacqueline Woodson.
HÄLSNING. Skolans rektor Heléne Hodges skakar hand med Jacqueline Woodson.
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? BIBLIOTEKE­T. Jacqueline Woodson fick berätta mycket om sig själv.
FOTO: JONAS CARLSSON BIBLIOTEKE­T. Jacqueline Woodson fick berätta mycket om sig själv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden