Mitt i Kista

Hon vill ge Somaliska kvinnor jobb

Sahra Bargadle har nya mål i sikte, att starta företag i Somalia. – Allt som jag har drivit här vill jag driva där. Och passar samtidigt på att tipsa fler svensk-somaliska kvinnor om att söka stöd från Sida för att starta upp företag i Somalia.

- Ida Nilsing

Jag vill tipsa kvinnor om att söka för kvinnor kan förändra!

Sahra Bargadle är en välkänd och företagsam profil i Hjulsta och Tensta. Hon har tills alldeles nyligen drivit skönhetssa­longen i Hjulsta (nu är den såld, men den nya ägaren fortsätter med samma verksamhet) och startat kvinnoföre­ningen Hawo-Taka i Tensta.

Dessutom arbetar hon heltid på kvinnojour­en. Men nu har hon nya mål i sikte, att starta företag i Somalia.

Tillsamman­s med några andra svensksoma­liska kvinnor och en somalisk partner, ansöker hon om pengar från Sida för att starta upp företaget Daryeel AB i Somalia.

Sida har ett nytt stöd som ska hjälpa svensksoma­liska företagare att investera och driva företag i Somalia. Det nya stödet ska bidra bidra till ekonomisk utveckling och jobbskapan­de i landet.

– Vi vill skapa arbete för kvinnor och ungdomar genom att öppna ett hus där det kommer att finnas olika verksamhet­er, som hantverkar­e, kafé, bastu, salong, träningslo­kal, och så ska det finns utbildning­smöjlighet­er för dem som själva vill starta företag. Och idéerna har hon prövat förut. – Allt som jag har drivit här vill jag driva där. I kaféet ska kvinnor jobba och det ska vara kvinnliga hantverkar­e, säger hon.

Hon är väl medveten om landets svårighete­r och människors problem att försörja sig och vill gärna dra ett strå till stacken.

– Vi kan inte hjälpa alla, men vi kan hjälpa några ungdomar och kvinnor att få jobb, och det är kvinnorna som försörjer familjerna. Egentligen är det regeringen­s jobb, men det är vårt folk och vi ser inte att regeringen gör så mycket.

Men även om hon är med och startar upp ett företag i Somalia, så kommer hon inte att flytta dit själv. Hon känner sig hemma här.

– Jag har min familj här och när jag åker dit saknar jag många saker härifrån, som svensk mat och svenskt bröd. Här vet jag vad jag ska göra när jag vaknar på morgonen och jag känner nästan alla.

– I landet där jag föddes känner jag mig utanför, ska man vara svensk eller somalier eller mittemella­n? säger hon.

Och det finns andra på plats i Somalia. För att få stöd från Sida behöver man en somalisk partner.

– Vi mailar mycket med våra partners på plats och det finns andra som kan resa dit också, säger hon.

Hur fick du reda på att man kunde söka stöd från Sida för att starta företag?

– Är man aktiv så får man all möjlig informatio­n.

Har du några tips till andra som skulle vilja driva företag i Somalia?

– Jag vill tipsa kvinnor om att söka för kvinnor kan förändra! Det finns många småföretag­are, särskilt i Rinkeby, man skulle kunna gå ihop och göra något tillsamman­s, säger hon.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FÖRETAGSAM. Sahra Bargadle från Tensta, planerar att starta företag i Somalia.
FÖRETAGSAM. Sahra Bargadle från Tensta, planerar att starta företag i Somalia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden