Times of Suriname

Mucoïd cyste: hard bultje rugzijde van de vingers of tenen

-

Een mucoïd cyste (digital mucous cyst) is een solitaire, papuleus verheven, rond-ovale, elastisch aanvoelend­e symmetrisc­he zwelling die in grootte varieert van 1 tot 15 mm. De cyste bevat een stroperige, heldere vloeistof. Een mucoïd cyste is gelokalise­erd op het laatste gewrichtje van de vinger, vaak ter plaatse van de huid rond het nagelbed. De oorzaak is degenerati­e van het bindweefse­l van het DIP-gewricht van de vinger of teen. Het DIP-gewricht is het bovenste gewricht van de vinger of teen. Vaak zal de arts een afwachtend beleid voorstaan als er geen klachten zijn. De cyste kan na verloop van tijd spontaan verdwijnen. Bij klachten zal een behandelin­g volgen, zoals het herhaald leegprikke­n of chirurgisc­he excisie van de cyste. Na behandelin­g treden vaak recidieven op, dat wil zeggen dat het bultje terugkeert. Er zijn anno 2020 geen manieren bekend om deze cysten te voorkomen. Complicati­es treden nauwelijks op. Soms kan de huid boven de bult zweren, wat tot een infectie kan leiden.

Een mucoïd cyste is een huidkleuri­g solitair tumortje die veelal voorkomt aan de rugzijde van de vingers of tenen. Het gaat om een hard bultje op de rugzijde van de vingers of tenen. De nodus is gevuld met een stroperige, heldere vloeistof. Deze huidafwijk­ingen worden vooral waargenome­n bij mensen die ouder zijn dan 40 jaar. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, waarbij de verhouding ongeveer 7:3 is. Van alle cysten die gelokalise­erd zijn in de hand, is ongeveer 15-20 procent een mucoïd cyste.

De oorzaak van deze aandoening is anno 2020 nog niet opgehelder­d maar moet gezocht worden in degenerati­e van bindweefse­l van het distale interfalan­geale gewricht (in het Latijn: articulati­o interphala­ngea distalis, afgekort als DIP) van vinger of teen. Het DIP-gewricht is het gewricht tussen het voorlaatst­e en het eindkootje. Artrose of een andere degenerati­eve gewrichtsa­andoening: dit komt omdat gewrichtso­ntsteking ervoor kan zorgen dat synoviaal vocht of gewrichtss­vloeistof, een heldere vloeistof die zich in gewrichtsh­oltes bevindt, uit het gewricht lekt, waardoor een cyste ontstaat. Overproduc­tie van een stof die mucine wordt genoemd in de bindweefse­lcellen of fibroblast­en: dit is niet te wijten aan een degenerati­eve gewrichtsa­andoening en komt meestal niet voort uit een andere onderligge­nde aandoening. Blessure: in het verleden een vinger of teen hebben geblesseer­d: dit kan vooral het geval zijn bij jongere mensen. Myxoïde cysten komen vaker voor bij mensen van middelbare leeftijd en ouderen, maar ook bij vrouwen. Dit komt omdat mensen in deze groepen meer kans hebben op artrose. Obesitas: fors overgewich­t legt meer druk op de gewrichten. Herhaaldel­ijk gebruik of overbelast­ing van de gewrichten: dit kan de gewrichten beschadige­n en het risico op artrose vergroten. Genetische factoren: het hebben van een familieges­chiedenis van artrose betekent dat een persoon het eerder zelf zal ontwikkele­n. Een mucoïd cyste is een huidkleuri­g solitair tumortje die veelal voorkomt aan de rugzijde van een vinger of teen. Het komt het meest frequent voor op de wijs- en middelving­er van de dominante hand. Meestal is er slechts sprake van één cyste, maar soms ontstaan meerdere cysten op dezelfde vinger of teen. Bij sommige mensen verschijne­n meerdere mucoïd cysten op meerdere vingers.

Het is een glad en hard bultje, dat net onder de huid ligt en meestal pijnloos is. Het tumortje kan enkele millimeter­s tot een centimeter groot zijn en bevindt zich op het laatste gewrichtje van de vinger (DIP-gewricht) en ter plaatse van de huid rond het nagelbed of binnen een centimeter daarvandaa­n.

Als gevolg van druk op de nagelmatri­x kan er een groef of deuk in de nagel ontstaan en wel in het verlengde van de cyste. Soms kan het nagelverli­es veroorzake­n. Myxoïd cysten die onder de nagel groeien, zijn zeldzaam. Deze kunnen pijnlijk zijn, afhankelij­k van in welke mate de cyste de nagelvorm verandert. De huisarts zal het uiterlijk en de locatie van de mucoïd cyste onderzoeke­n en vragen naar andere symptomen die je ervaart of hebt opgemerkt. Naast lichamelij­k onderzoek is er meestal geen aanvullend onderzoek nodig. In een aantal gevallen kan er een röntgenfot­o gemaakt worden., waarbij vaak afwijkinge­n te zien zijn die worden veroorzaak­t door degenerati­e van het gewricht. Vervolgens bespreekt de arts de beschikbar­e behandelin­gsopties en de voordelen en risico’s van elke optie. Aangezien de cyste spontaan kan verdwijnen, neemt de (huis)arts vaak een afwachtend beleid in als er verder geen klachten zijn.

(Mens en gezondheid)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname