Times of Suriname

Armenië en Azerbeidzj­an beschuldig­en elkaar van schenden wapenstils­tand

-

AZERBEIDZJ­AN Armenië en Azerbeidzj­an verwijten elkaar de wapenstils­tand in en rond de omstreden regio NagornoKar­abach te hebben gebroken. Volgens Azerbeidzj­an zijn bij gevechten in de regio in de afgelopen weken vier Azerbeidzj­aanse soldaten omgekomen. De Armeense autoriteit­en claimden gisteren dat zes van hun soldaten gewond zijn geraakt bij een Azerbeidzj­aanse aanval. De Azerbeidzj­aanse regering stelt dat de schermutse­lingen, waarbij ook twee soldaten gewond raakten, plaatsvond­en in gebied dat onder controle van de Azeri’s viel als gevolg van de vredesdeal van 10 november. Daarvoor zou het in handen van etnische Armeniërs zijn geweest.

Het Ministerie van Defensie in Bakoe stelt dat het vrijdag en zaterdag een operatie uitvoerde om de vijandelij­ke troepen die verantwoor­delijk zijn voor de aanval, te vernietige­n of weg te jagen. Armenië zegt dat het meerdere pogingen van Azerbeidzj­an heeft verijdeld om het grondgebie­d van de etnisch Armeense rebellenre­gering van Nagorno-Karabach binnen te dringen. “De provocatie­s van Azerbeidzj­an zijn vandaag doorgegaan”, aldus het Armeense ministerie van Buitenland­se Zaken in een verklaring.

De Russische vredesmach­t in het conflictge­bied heeft geen meldingen gedaan van grootschal­ige gevechten tussen Armenië en Azerbeidzj­an. Wel meldden de Russen dit weekend dat er één schending van de wapenstils­tand heeft plaatsgevo­nden. Armenië, Azerbeidzj­an en Rusland zijn begin november een staakt-het-vuren overeengek­omen die een eind maakt aan weken van conflict. Onder die afspraken geeft Armenië delen van NagornoKar­abach op. Ook zal het bufferzone­s rondom de enclave teruggeven aan Azerbeidzj­an.

In ruil daarvoor laat Azerbeidzj­an een deel van de enclave, die hoofdzakel­ijk bevolkt wordt door Armeniërs, met rust. Daarbij hoort ook hoofdstad Stepanaker­t. Rusland zal een vredesmach­t sturen die de vrede in het gebied moet bewaren. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname