Times of Suriname

Moord op vrouwen te voorkomen door integrale aanpak

Ingezonden

-

“Wij moeten een breed front vormen en de krachten bundelen om femicide aan te pakken; wetgeving alleen zal het probleem niet oplossen”, stelde DNA-lid Soewarto Moestadja (NDP) tijdens de online-paneldiscu­ssie ‘Modelwet tegen Femicide: een extra instrument in de strijd tegen gendergere­lateerd geweld’, die Projekta en Women’s Rights Centre (WRC) in het kader van Democratie­maand 2020 organiseer­den op 10 november, Internatio­nale Mensenrech­ten Dag.

In haar presentati­e pleitte Isaura Morsen van WRC voor het aannemen van een wet gebaseerd op de InterAmeri­kaanse Modelwet tegen Femicide, die speciaal is opgesteld voor landen die net als Suriname het Belem do Parà Verdrag (tegen Geweld tegen Vrouwen) hebben geratifice­erd, maar nog onvoldoend­e voortgang boeken in het naleven van het verdrag.

Morsen geeft aan dat er aan beleid en wetgeving in Suriname nog veel schort. Er is nog geen formeel goedgekeur­d Nationaal Beleidspla­n Huiselijk Geweld, en het beleid functionee­rt niet optimaal: maatregele­n zijn nog te verspreid, niet structuree­l, en er zijn zwakke systemen en instituten voor handhaving. Er zijn de laatste jaren belangrijk­e wetten aangenomen voor preventie van femicide, namelijk de Wet Bestrijdin­g Huiselijk Geweld (in 2009) en de Wet Strafbaars­telling Belaging (in 2012), maar de Modelwet heeft een aantal voorzienin­gen die nog niet voorkomen in onze wetgeving, zoals schadeloos­stelling van directe en indirecte slachtoffe­rs, richtlijne­n voor onderzoek en vervolging, aangepaste vuurwapenr­egels, en het verliezen van ouderlijk gezag van plegers.

Daarnaast spreekt de Modelwet ook over ondersteun­ende maatregele­n zoals het instellen van een juridisch databank met alle cases van huiselijk geweld en femicide, zodat strafmaten consistent(er) worden toegepast.

Inspecteur van politie en ressortcom­mandant Marcha Reumel gaf aan dat meer dan 50 procent van de moorden op vrouwen gepleegd zijn door hun partner, terwijl dat voor slechts 10 procent van de moorden op mannen het geval is. Meestal hebben vrouwen die vermoord zijn een geschieden­is van huiselijk geweld of belaging (stalking). Hoewel er de afgelopen jaren een toenemend aantal meldingen en aangiftes binnenkome­n van huiselijk en seksueel geweld en er meer dossiers van de politie zijn doorgestuu­rd naar het Openbaar Ministerie, zijn er echter niet meer daders veroordeel­d, wat volgens Reumel aantoont dat het probleem zeer complex is voor zowel de politie als het Openbaar Ministerie.

Vaak is het geweld of de belaging voor langere tijd doorgegaan doordat vrouwen uit vrees of schaamte geen aangifte doen of hun aangifte intrekken, of dat de dader door het Openbaar Ministerie steeds in vrijheid wordt gesteld. Reumel staat, vanuit haar ervaringen in de praktijk, ook achter beter beleid en wetgeving tegen femicide.

Na de twee inleidinge­n gaven DNA-lid Soewarto Moestadja en DNA-ondervoorz­itter Dew Sharman hun reacties. Moestadja toonde zich een uitgesprok­en voorstande­r van het aannemen van een Surinaamse versie van de Modelwet. De sterkste kant van de Modelwet ziet hij in het feit dat deze vrij breed en integraal van opzet is, en een goede houvast vormt voor het verder vormgeven en uitvoeren van beleid. Desondanks, stelt hij, moet er ook aandacht zijn voor de handhaving van de wet.

Deze zorgen over wetshandha­ving zijn voor DNAondervo­orzitter Dew Sharman reden om iets sceptische­r te staan tegenover het aannemen van nieuwe wetten. Hij stelt dat er meer gehaald kan worden uit het bestaande beleid: meer efficiënti­e, meer awareness en meer samenwerki­ng (binnen de overheid maar ook met het maatschapp­elijk middenveld).

In de discussie die daarop volgde, werd ook veel aandacht gevraagd voor training, bewustword­ing en samenwerki­ng. Diverse maatschapp­elijke organisati­es die ook aan de discussie deelnamen, beschreven hoeveel zij reeds doen op dit gebied, maar wezen ook op de sleutelrol van de staat Suriname als hoofdveran­twoordelij­ke voor het waarborgen van mensenrech­ten. Moestadja en Sharman namen de uitdaging aan en gaven aan te willen bijdragen aan bredere gesprekken tussen DNA, overheid en het maatschapp­elijk middenveld over hoe om te gaan met deze gedeelde verantwoor­delijkheid. Zij namen gelijk de eerste stap door de inleiders gelijk uit te nodigen om een presentati­e over dit onderwerp te houden voor de Commissie Mensenrech­ten van De Nationale Assemblee. Projekta en andere maatschapp­elijke organisati­es zullen die gelegenhei­d benutten om nogmaals aandacht te vragen voor de in september 2020 opgestelde Prioriteit­en Tegen Geweld.

Stichting Projekta

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname