Times of Suriname

Impetigo (krentenbaa­rd)

-

Impetigo is een huidinfect­ie (ook wel krentenbaa­rd genoemd) die veroorzaak­t kan worden door twee soorten bacteriën: stafylokok­ken (Staphyloco­ccus aureus) en streptokok­ken (Groep A-bètahemoly­tische).

Kinderen en volwassene­n kunnen deze bacterie dragen (bijvoorbee­ld in de neus) zonder zelf krentenbaa­rd te krijgen. Meestal wordt de bacterie overgedrag­en via handen of besmet speelgoed; soms ontstaat de besmetting via hoesten of niezen. Je loopt grotere kans om impetigo op te lopen als je last hebt van eczeem, omdat dit je huid gevoeliger maakt voor infecties. Kinderen krijgen vaker dan volwassene­n te maken met impetigo. De infectie zit meestal rond de neus of mond, maar kan op het hele lichaam voorkomen. Impetigo wordt altijd behandeld, omdat het besmetteli­jk is en zich gemakkelij­k verspreidt in de familie, in de kinderopva­ng en op school. Besmetting is mogelijk zolang de wondjes niet zijn ingedroogd en genezen.

Bij de huidinfect­ie veroorzaak­t door streptokok­ken staan eerder korsten of kleine zweren op de voorgrond; bij een stafylokok­keninfecti­e zijn dat eerder blaarvormi­ge letsels. De infectie begint vaak op een plaats waar de huid al beschadigd is (geschaafde huid, krabletsel of eczeem). Meestal is de huid in de buurt van neusgaten en kin aangetast, maar ook op andere plaatsen in het gezicht komen korsten vaak voor: het begint met wondjes of rode plekken en soms blaasjes gevuld met geel vocht (etter). De ontstoken plaatsen kunnen ook samenvloei­en en zich uitbreiden over het hele lichaam.

De arts zal je hele lichaam goed onderzoeke­n op letseltjes. Zo zal hij het onderschei­d maken tussen impetigo en andere aandoening­en zoals koortsblaa­sjes (herpes simplex) of een schimmelin­fectie. Bij terugkeren­de letsels op het hoofd of in de nek moet aan de mogelijkhe­id van hoofdluis worden gedacht. De arts kan eventueel met een wissertje een staal van de letsels nemen en naar het laboratori­um sturen om na te gaan welke bacterie de infectie veroorzaak­t en welk antibiotic­um de beste keuze is.

Bij vermoeden van impetigo, raadpleeg je best onmiddelli­jk je arts. Impetigo moet steeds behandeld worden om besmetting van andere personen te vermijden.

Was de handen goed voor en na de behandelin­g. Zo vermijd je dat je de ziekte door zelfbesmet­ting overbrengt naar andere plaatsen op je lichaam. Knip de nagels kort en probeer niet aan de letsels te komen of te krabben. Gebruik bij voorkeur elke dag een nieuwe handdoek en gebruik die alleen voor jezelf om besmetting van anderen zoveel mogelijk te vermijden.

Het is belangrijk om de korsten goed te weken en te verwijdere­n vooraleer antibiotis­che zalf aan te brengen. De bacteriën kunnen immers overleven onder de korsten en zo de infectie in stand houden zodat de behandelin­g niet effectief is, aIs er op de huid onderligge­nd eczeem aanwezig is: dat vereist een zalf met corticoste­roïden en een lokaal antibiotic­um in combinatie met een antibiotic­um in pilvorm tot wanneer de huid genezen is. Nadien wordt ook het eczeem aangepakt.

Herval van de infectie (recidief) zie je vaak in geval van zelfbesmet­ting met bacteriën uit de neus. Daarom is het belangrijk om de antibiotis­che zalf ook in de neusgaten aan te brengen.

Soms ontwikkele­n mensen na deze vorm van impetigo een ontsteking van de nierfilter­s (glomerulon­efritis). Bij vermoeden hiervan, zal de arts de urine controlere­n op bloedcelle­n en eiwitten en je desnoods verwijzen naar een specialist. (Mens en Gezondheid/

Foto: Huidziekte­n.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname