Times of Suriname

Fauci boos over gebruik van zijn uitspraken in spotje Trump

-

VS - De Amerikaans­e topdeskund­ige op het gebied van infectiezi­ekten, Anthony Fauci, zei dat hij niet heeft ingestemd om te figureren in een verkiezing­spotje van president Donald Trump. Ook zijn zijn uitspraken die daarin worden gebruikt uit hun verband gehaald.

Het spotje van de Republikei­nen, dat vorige week werd vrijgegeve­n, bespreekt de poging van Trump om persoonlij­k te herstellen van het coronaviru­s en het werk van zijn regering om de pandemie aan te pakken. In de boodschap worden oudere opmerkinge­n van Fauci op een manier gebruikt alsof het lijkt dat hij de president prijst. “Ik kan me niet voorstelle­n dat iemand meer zou kunnen doen”, zei Fauci in de advertenti­e.

Maar die opmerkinge­n zijn afkomstig uit een interview in maart, waar de directeur van het Nationaal Instituut voor Allergieën en Infectiezi­ekten (NIAID), de bredere inspanning besprak van onder meer de coronaviru­staskforce van het Witte Huis. “In mijn bijna vijf decennia van openbare dienst heb ik nooit publiekeli­jk een politieke kandidaat gesteund”, zei Fauci in een verklaring.

“De commentare­n die zonder mijn toestemmin­g aan mij werden toegeschre­ven in de GOP-campagnead­vertentie werden uit hun context gehaald uit een brede verklaring die ik maanden geleden aflegde over de inspanning­en van federale volksgezon­dheidsfunc­tionarisse­n”, voegde zijn verklaring eraan toe. Trump-campagnewo­ordvoerder Tim Murtaugh verdedigde het verkiezing­sspotje zondag in een verklaring en zei dat de woorden van

Fauci “juist zijn, en rechtstree­ks uit de mond van Dr. Fauci. Zoals Dr. Fauci onlangs in de Senaat heeft getuigd, heeft president Trump het virus vanaf het begin serieus genomen, snel gehandeld en levens gered”, aldus Murtaughs verklaring.

Fauci en Trump waren het niet altijd eens over hoe om te gaan met de pandemie, die bijna 7,7 miljoen mensen in de Verenigde Staten heeft besmet en meer dan 214.000 mensen heeft gedood. Uit opiniepeil­ingen blijkt dat de meeste kiezers de aanpak van de coronacris­is door de president afkeuren. Op vrijdag beschreef Fauci een evenement in het Witte Huis op 26 september, waarna verschille­nde aanwezigen, waaronder Trump, positief testten op het virus, als een “supersprea­der-evenement.” (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname