Times of Suriname

Hoe schimmels ons kunnen helpen om huizen te bouwen op Mars

-

Tenminste: als het aan onderzoeke­rs van de universite­it van Singapore ligt. In het blad PLOS ONE beschrijve­n ze een relatief eenvoudige manier om materialen te verkrijgen die straks op Mars niet alleen gebruikt kunnen worden om huizen te bouwen, maar ook om de daarvoor benodigde gereedscha­ppen te vervaardig­en. Het gaat in feite om een heel nieuw, op de natuur geïnspiree­rd materiaal, dat grotendeel­s bestaat uit chitine: een veelvuldig in de natuur voorkomend materiaal dat we onder meer terugvinde­n in de celwanden van schimmels, de exoskelett­en van bijvoorbee­ld insecten en de schubben van vissen.

In hun studie beschrijve­n de onderzoeke­rs hoe ze chitosan – een biopolymee­r dat ontstaat door chitine te deacetyler­en – combineren met een mineraal dat de eigenschap­pen van de Martiaanse aarde nabootst. Het resulteren­de materiaal bleek zeer geschikt voor het maken van allerhande objecten. Zo verwerkten de onderzoeke­rs het tot een moersleute­l en een miniatuur-versie van een Martiaanse leefmodule.

“Het voelt een beetje als beton, maar het is veel lichter,” zo vertelt onderzoeke­r Javier Fernandez, op de vraag wat we ons precies bij dit nieuwe materiaal voor moeten stellen. “Het materiaal dat we gebruiken is eigenlijk een combinatie van chitine en azijnzuur – dat overigens ook biologisch, namelijk middels fermentati­e verkregen kan worden. En die combinatie wordt vervolgens vermengd met regoliet (Martiaanse aarde, red). Het resulteren­de materiaal kun je gebruiken in een 3D-printer, maar ook vormen met behulp van mallen.”

In hun studie beschrijve­n de onderzoeke­rs niet alleen hoe het materiaal gemaakt wordt, maar ook een gesloten ecosysteem dat zowel het materiaal als de chemische processen die nodig zijn om het te maken, kunnen voortbreng­en. “Het idee is niet om chitine vanaf de aarde te verschepen. Nee, juist het tegenoverg­estelde: we willen niet afhankelij­k zijn van de aarde”, aldus Fernandez. Het betekent bijvoorbee­ld heel concreet dat de chitine straks op Mars gemaakt moet worden. “De gemakkelij­kste manier om dat te doen is met behulp van schimmels en insecten of liever nog een combinatie van die twee.” Fernandez en collega’s zien al helemaal voor zich hoe het materiaal in de toekomst op Mars gewonnen en gebruikt wordt om bijvoorbee­ld Martiaanse leefmodule­s te bouwen. Het materiaal is er stevig genoeg voor. Maar biedt het ook beschermin­g tegen de gevaarlijk­e straling waar astronaute­n op Mars mee geconfront­eerd worden? Want dat is wel nodig, wil het materiaal straks daadwerkel­ijk worden ingezet voor de bouw van leefmodule­s waar astronaute­n zich veilig kunnen terugtrekk­en. “We hebben de stralingsa­bsorptie nog niet gemeten”, vertelt Fernandez. “Daar zijn we nu mee bezig.”

Maar zelfs als het materiaal geen of onvoldoend­e beschermin­g biedt, maakt het een goede kans om straks toch op de rode planeet te worden toegepast. In het geval van leefmodule­s of woningen misschien in combinatie met andere materialen. Of misschien in ieder geval als een materiaal waar astronaute­n gereedscha­ppen, kapotte onderdelen of – zo suggereert een mini-astronautj­e dat de onderzoeke­rs met behulp van een 3D-printer van het materiaal hebben gemaakt – woonaccess­oires van kunnen maken.

Het materiaal is hoe dan ook uniek en veelbelove­nd, zo stelt Fernandez. “Normaal gesproken zijn materialen die op Mars gebruikt zouden kunnen worden, eigenlijk een vertaling van technologi­e die ontwikkeld is binnen het overvloedi­ge en verkwisten­de paradigma dat producente­n op aarde erop nahouden.”

Maar voor de ontwikkeli­ng van het materiaal dat in PLOS ONE beschreven staat, hebben onderzoeke­rs dat denkkader helemaal losgelaten en zijn ze als het ware van voor af aan begonnen. “Wij staan erom bekend biologisch­e materialen te ontwikkele­n die deel uitmaken van ecologisch­e systemen. De technologi­e die wij gebruiken is oorspronke­lijk ontwikkeld om een circulair ecosysteem te ontwikkele­n in stedelijke omgevingen. Maar doordat het zo efficiënt is, is het ook de meest efficiënte en schaalbare methode gebleken om materialen te produceren in een gesloten, kunstmatig ecosysteem in een omgeving met extreme schaarste, zoals een levenloze planeet of maan. Hier tonen we aan dat deze technologi­e niet alleen van belang zijn voor een duurzame aarde, maar ook voor één van de volgende grote prestaties van de mensheid: onze transforma­tie naar een interplane­taire soort.” (Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname