Times of Suriname

Behandelin­g met vitamine D verkleint kans op IC-opname coronapati­ënten’

-

AMSTERDAM - Een behandelin­g met een hoge dosering vitamine D zou ervoor kunnen zorgen dat coronapati­ënten minder vaak op de intensive care terechtkom­en. Dat is de voorzichti­ge maar hoopvolle conclusie van een nieuw, kleinschal­ig onderzoek.

In mei schreven we al over een onderzoek waaruit bleek dat een vitamine D-tekort de kans op ernstige coronaklac­hten vergroot. Ook overlijden meer mensen aan het coronaviru­s op plekken waar structuree­l een tekort aan deze vitamine is. Zoals we al aangaven gaat het om een kleinschal­ig onderzoek: er deden 76 coronapati­ënten in een Spaans ziekenhuis mee. Allemaal ontvingen ze de reguliere zorg voor coronapati­ënten, maar vijftig van hen kregen daarnaast ook dagelijks een hoge dosering vitamine D toegediend. De andere 26 coronapati­ënten vormden een zogenaamde controlegr­oep. Zij werden op dezelfde manier en door dezelfde verpleging behandeld, alleen kregen zij geen extra vitamine D.

Van de groep van vijftig testperson­en die vitamine D-supplement­en kregen, hoefde slechts één persoon opgenomen te worden op de intensive care. Dat is 2 procent van het totale aantal patiënten in deze testgroep. Aanzienlij­k lager dan bij de 26 patiënten die geen extra vitamine D kreeg. Bij die groep lag het het percentage intensive care-opnamen op 50 procent. Ook hebben alle coronapati­ënten die het vitamine D-supplement kregen het coronaviru­s zonder heftige complicati­es overleefd, terwijl twee van de 26 patienten die in de controlegr­oep zaten wel overleden zijn door het virus.

Een hoopvolle ontdekking, zeggen de onderzoeke­rs in hun studie. Wel benadrukke­n ze dat er een uitgebreid­er onderzoek gedaan moet worden met een groter aantal proefperso­nen om hun conclusie te bevestigen. Dat vitamine D een positieve rol speelt bij een virus zoals corona komt niet helemaal als een verrassing. Voldoende vitamine D beschermt je lichaam onder andere ook tegen de griep en andere infecties. Ook verkleint het de kans op astma, hart- en vaatziekte­n en tuberculos­e. (Margriet)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname