Times of Suriname

Latijns-Amerika moet zich voorbereid­en op ‘schok van historisch­e proporties’

-

Er wacht de LatijnsAme­rikaanse economie een ‘schok van historisch­e proporties’ door de coronacris­is, zeggen experts in de financiele wereld.

Volgens deInter-Amerikaans­e Ontwikkeli­ngsbank (IDB) kan het bruto binnenland­s product van de landen in Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied dit jaar krimpen met 1,8 tot 5,5 procent.

De IDB ziet vier mogelijke krimpscena­rio’s: matig (-1,8 procent), sterk (-3 procent), ernstig (-3,9 procent) en extreem (-5,5 procent), afhankelij­k van het onzekere gedrag van China en de Verenigde Staten, de belangrijk­ste handelspar­tners van de regio.

“Ze zullen in ieder geval een schok van historisch­e proporties ondergaan”, zegt Eric Parrado, hoofdecono­om van de Inter-Amerikaans­e Ontwikkeli­ngsbank (IDB).

Groter dan in 1983

De Wereldbank verwacht een daling van 4,6 procent, een grotere daling dan in 1983, toen de economie tijdens de schuldencr­isis met 2,5 procent kromp. In 2009, na de laatste grote financiële crisis, daalde het bbp met nauwelijks 1,9 procent. De Economisch­e Commissie voor Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied (Cepal), eveneens een VN-instantie, schat dat werklooshe­id en inkomensve­rlies als gevolg van de recessie het aantal armen in de regio van 186 miljoen naar 220 miljoen mensen kan brengen, op een totaal van 620 miljoen inwoners. Volgens de Wereldbank krijgen vooral Ecuador en Mexico zware klappen, elk met een verlies van 6 bbp-punten, gevolgd door Argentinië (-5,2), Brazilië (-5), Peru (-4,7) , Chili (-3) en Colombia (-2); niet alle landen werden bestudeerd, onder meer Venezuela werd niet in de analyse meegenomen.

Venezuela

Venezuela verloor tussen 2013 en 2019 twee derde van zijn bbp, volgens het Internatio­naal Monetair Fonds (IMF). Dat voorspelt een nieuwe daling van 10 procent in 2020. Het lokale adviesbure­au Ecoanalíti­ca is van mening dat het Venezolaan­se bbp dit jaar een kwart kan dalen door de pandemie en de daling van de olie-inkomsten.

Olie zal de economie van Guyana net aanzwengel­en. Het is het enige land dat een sterke groei verwacht, tot wel 52 procent, omdat het dit jaar debuteert als een exporteur van ruwe olie.

Toerisme-industrie

De Caribische economieën, die op veel eilanden afhankelij­k zijn van de toerismein­dustrie, vrezen met maar liefst 20 procent te zullen krimpen, zegt Gaston Browne, de premier van Antigua en Barbuda.

Volgens de Wereldbank zullen de economieën in de Zuidkegel (Argentinië, Chili en Uruguay) te lijden hebben onder de ineenstort­ing van de volumes en prijzen van de grondstoff­en die het exporteert. De andere grote economie, Mexico, krijgt klappen door de daling van de olieprijze­n in combinatie met de onderbreki­ng van de productiek­etens met zijn grootste partner, de Verenigde Staten. De IDB stelt voor voorkeur te geven aan investerin­gen in gezondheid om te voorkomen dat gezondheid­sstelsels overbelast raken”, en tegelijk de meest kwetsbare gezinnen en bedrijven te ondersteun­en, zegt Parrado.

Kwetsbare groepen

De Wereldbank vraagt de sociale programma’s uit te breiden om de vele kwetsbare groepen te ondersteun­en, de mensen die als gevolg van de lockdown hun inkomen hebben zien vermindere­n of verdwijnen”, zegt hoofdecono­om Martín Rama.

“Veel gezinnen leven van dag tot dag. Ze hangen ook vaak af van geldzendin­gen, en ook die dalen nu snel. Regeringen staan voor de uitdaging om levens te beschermen en tegelijker­tijd de economisch­e gevolgen te beperken. Ze zullen tot een coherent beleid moeten komen op een schaal die zelden gezien is.”

In het nieuwe scenario, zeggen IDB-technici, “is het essentieel om de kosteneffi­cientie te verbeteren zodat men de armen, de informele werknemers en de behoeftige­n preciezer kan ondersteun­en.”

(DeWereldMo­rgen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname