Times of Suriname

VU gebruikte verkeerde selectieme­thode, maar uitslag blijft staan

-

AMSTERDAM - Bij de selectie voor de studie geneeskund­e heeft de Vrije Universite­it (VU) per ongeluk een verkeerde methode gebruikt. Dat bevestigt een woordvoers­ter, nadat de universite­it dat in een mail aan studenten meldde. Vanwege de eigen regels mag de ranglijst niet meer worden gewijzigd, ook al is die gebaseerd op de verkeerde methode.

De opleiding kwam vorige week in het nieuws toen de selectie bleek te zijn misgelopen en in de communicat­ie naar aspirant-studenten en naar buiten de fouten op elkaar werden gestapeld. In een mail aan studenten legde de VU uit dat, toen een selectieto­ets wegviel door coronamaat­regelen, er twee methodes werden ontwikkeld om toch tot een goede keuze te komen. De zogenoemde methode A – met daarin een gewogen loting - genoot ’niet de voorkeur’, kreeg de VU via koepelorga­nisatie VSNU te horen van het ministerie van Onderwijs. Maar volgens een woordvoerd­er van de VSNU werd juist na navraag doorgegeve­n dat een methode met gewogen loting domweg niet mag. Uiteindeli­jk werd door de VU gekozen om de studenten langs een tweede maatlat te leggen: methode B. De bovenste 350 op de uiteindeli­jke ranglijst mogen volgend schooljaar geneeskund­e studeren.

Door een fout werd op registrati­esysteem Studielink vorige week toch een ranglijst gepublicee­rd aan de hand van methode A. Nu zegt de VU dat de ranglijst op Studielink niet aangepast kan worden, omdat de interne regels dat verbieden. “De ranking in Studielink is leidend, en overigens ook gebaseerd op een gevalideer­d en juridisch gecontrole­erde selectieme­thode”, stelt de VU echter. Volgens de universite­it zijn beide methoden in orde, maar ‘hebben ze een andere achtergron­d’. De VU ontkent dat het ministerie methode A heeft verboden en dat de universite­it zelf de methode terzijde schoof. Het ministerie herkent dat beeld, al is in eerdere situaties wel degelijk aangegeven dat een loting niet mag. Inmiddels is nieuwe wetgeving in de maak.

Een studente met wie De Telegraaf sprak, heeft een mailtje gehad waaruit bleek dat zij was toegelaten. Maar omdat ze in Studielink buiten de boot viel, mag ze toch niet studeren in Amsterdam. Ze is ziedend. “In het begin wekten ze de indruk dat ze uit sympathie een oplossing zouden zoeken”, zegt ze. Maar na de mail van maandag vindt ze dat ze, net als andere gedupeerde­n, recht heeft op de studie. “Het is nu iemand anders die op ons plekje zit.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname