Times of Suriname

“Liever leningen voor bedrijfsle­ven in plaats van de regering”

-

PARAMARIBO - Leningen verstrekke­n aan de overheid, onder de huidige omstandigh­eden, is op dit moment geen reddingsmi­ddel voor de verschille­nde crises waarin Suriname zit. Leningen zullen liever beschikbaa­r moeten zijn voor ondernemin­gen, zodat de economie kan blijven draaien. Dit vindt Steven Coutinho, directeur van De Surinaamsc­he Bank.

“Ik geloof dat het moet gaan naar het bedrijfsle­ven; daar waar het geld namelijk gegenereer­d wordt en niet naar de overheid waarvan we al weten dat er, op zijn zachtst gezegd, wat issues zijn als het gaat om het beheren van fondsen.”

De private sector zit momenteel in grote financiële problemen en heeft volgens de bankier behoefte aan overbruggi­ngsfacilit­eiten, totdat het zakenleven weer aantrekt. Het wiel hoeft niet opnieuw uitgevonde­n te worden, omdat er al voorbeelde­n in de wereld zijn waarbij de private sector injecties krijgt om vooral het personeel door te kunnen betalen en andere vaste lasten af te handelen.

“Amerika heeft het iets anders gedaan, maar in principe heeft het USD 360 miljard gegeven aan het bedrijfsle­ven via de banken. Het zijn ‘small business loans’, en driekwart daarvan moet gebruikt worden om de uitbetalin­g van salarissen te garanderen”, zegt Coutinho.

Het kunnen garanderen van de salarissen is heel belangrijk, omdat daarmee geld in omloop blijft.

“Het zijn de retailklan­ten, de mensen zoals jullie en ik, die naar de winkel moeten gaan om onze inkopen te doen, waarbij het salaris nog wel gewaarborg­d moet worden. Dus die ‘lifeline’ moet komen. En wij als bankiersve­reniging, in samenwerki­ng met de Centrale Bank van Suriname, zijn ook heel drukdoende in gesprek om te kijken hoe we in ieder geval aan oplossinge­n kunnen komen”, zei Coutinho tijdens de online-discussiea­vond van De KennisKrin­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname