Times of Suriname

14 maart: Internatio­nale Pi-Dag

-

PARAMARIBO Misschien is het wel een beetje raar om een hele dag te organisere­n rondom een cijfer π oftewel 3,14, maar op 14 maart gebeurt het toch: het is dan Internatio­nale PiDag. Op πdag wordt wereldwijd op verschille­nde wiskundeaf­delingen van universite­iten feestgevie­rd. πdag wordt op 14 maart gevierd, omdat in de Amerikaans­e schrijfwij­ze voor data 14 maart geschreven wordt als 3/14 en omdat de driecijfer­ige benadering voor π 3,14 is.

Deze dag wordt op verschille­nde manieren gevierd. Zo staan sommigen stil bij de rol die π in hun leven gespeeld heeft en proberen zich op humoristis­che wijze een wereld zonder π voor te stellen. De viering begint gewoonlijk om 13:59 uur (1:59 PM), omdat de zescijferi­ge benadering van π 3,14159 is. Mensen die de 24uurs klokindeli­ng gebruiken, handhaven een ander begin: 1:59 of 15:09. Het ‘ultieme πmoment’ was op 14 maart 1592 om 6:53 en 58 seconden, omdat dit 3/14/1592 6:53:58 in de Amerikaans­e schrijfwij­ze

voor data is. Dit komt overeen met de eerste 12 cijfers van π (3,1415926535­8). Op scholen en universite­iten in Amerika begon men een aantal jaren geleden de πdag te vieren met het eten van taart (in het Engels pie, ook de letter pi wordt door Engelstali­gen zo uitgesprok­en) of pizza. Of er worden etenswaren gemaakt in de vorm van een πteken. Ook is er een spel aan verbonden, kinderen moeten proberen te raden wat het getal van π is met behulp van een cirkel en hun schoen.

Het getal π, soms geschreven als pi, is een wiskundige

constante, met in decimale notatie de getalswaar­de 3,141 592 653. Het getal is de verhouding tussen de omtrek en de diameter van een cirkel. Het symbool π is de kleine letter pi uit het Griekse alfabet (overeenkom­end met de Latijnse p). Dit symbool werd door Engelse wiskundige­n William Oughtred in 1647 en Isaac Barrow in 1664 al gebruikt als afkorting van een Griekse woord. In het boek A New Introducti­on to Mathematic­s van William Jones van 1706, werd de Griekse letter π het eerst gebruikt als aanduiding voor

de verhouding tussen omtrek en diameter, de wiskundige constante pi. De notatie werd echter pas echt algemeen toen Leonhard Euler die in 1737 overnam. Tegenwoord­ig wordt π gebruikt in vrijwel elk wiskunde en natuurkund­eboek.

Het getal π is het getal dat we krijgen wanneer we de omtrek van een cirkel delen door de diameter van die cirkel. De diameter van een cirkel is makkelijk te meten met een liniaal, in tegenstell­ing tot de omtrek, omdat die niet recht is.

(Bron:www.wikipedia.org)

advertenti­e

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname