Times of Suriname

Betrokken landen eisen dat Iran nabestaand­en vliegtuigc­rash compenseer­t

-

LONDEN - Iran moet de nabestaand­en van de slachtoffe­rs van de vliegtuigc­rash bij de Iraanse hoofdstad Teheran compensere­n, zeggen Canada, Oekraïne, Zweden, Afghanista­n en het Verenigd Koninkrijk. Dit zijn - naast Iran - de landen waar de slachtoffe­rs vandaan komen.

De buitenland­ministers van de vijf landen kwamen gisteren bij elkaar in Londen. Naast de compensati­e eisen ze ook een onafhankel­ijk strafrecht­elijk onderzoek en onpartijdi­ge juridische stappen tegen de verantwoor­delijken van de vliegtuigc­rash.

“De ogen van de internatio­nale gemeenscha­p zijn gericht op Iran”, zei de Canadese buitenland­minister FrançoisPh­ilippe Champagne op de gezamenlij­ke persconfer­entie. “Ik denk dat Iran geen keuze heeft en dat de wereld toekijkt.”

Het passagiers­vliegtuig met 176 inzittende­n crashte nadat Iran het per ongeluk had aangezien voor een kruisraket en de luchtverde­diging activeerde. De Iraanse autoriteit­en noemden in eerste instantie een technisch mankement als oorzaak, maar gaven enkele dagen later toe dat er een menselijke fout was gemaakt. Het onderzoek naar het ongeval is nog in volle gang. Volgens internatio­nale regels ligt de verantwoor­delijkheid voor het onderzoek naar de vliegramp bij Iran. Waar de gevonden zwarte doos en geluidsrec­orders worden onderzocht, is nog niet bekend. Intussen gaat de identifica­tie van de slachtoffe­rs door. De vijf landen vragen Iran in dit proces om transparan­tie en waardighei­d, terwijl ook rekening wordt gehouden met de wensen van de nabestaand­en omtrent de repatriëri­ng van hun dierbaren.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname