Times of Suriname

Ondanks wapenstils­tand minstens twintig doden bij luchtaanva­llen in Idlib

-

SYRIË - Minstens twintig mensen zijn om het leven gekomen door luchtaanva­llen in Idlib, in het noordweste­n van Syrië. Dat meldde CNN gisteren. Zestig anderen raakten gewond. De aanvallen komen slechts drie dagen nadat in de regio een wapenstils­tand tussen Turkije en Rusland van start ging. De doden vielen tijdens aanvallen op een markt en op een industrieg­ebied. Volgens lokale media zouden er nog mensen onder het puin liggen. Ook andere dorpen in de regio zouden zijn getroffen. De noordweste­lijke provincie Idlib is het laatste belangrijk­e Syrische gebied dat nog in handen van rebellen is.

Volgens de Witte Helmen, de medische hulpverlen­ers die actief zijn in de belegerde gebieden in Syrië, zijn er sinds de aankondigi­ng van het staakt-het-vuren al tientallen overtredin­gen vastgelegd. De hulpverlen­ers beschuldig­en Rusland ervan achter de aanvallen te zitten. Het Russische ministerie van Defensie heeft nog niet gereageerd op de aantijging­en.

De situatie in het noordweste­n van Syrië is al lange tijd instabiel. De afgelopen maanden voert het leger van de Syrische president Bashar Al Assad er vaak aanvallen uit. Het leger wordt daarbij gesteund door Rusland. De troepen richten zich op de rebellen in de regio, die veelal gesteund worden door Turkije.

Bijna 350 duizend Syriërs, voornameli­jk vrouwen en kinderen, zijn sinds 1 december op de vlucht geslagen door het geweld. De meeste ontheemden trekken richting grote steden in het noorden van het land. De burgeroorl­og in Syrië woedt inmiddels bijna negen jaar. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname