Times of Suriname

Onweersbui­en en regen in Australië brengen nieuwe gevaren met zich mee

-

AUSTRALIË - Onweersbui­en en harde regen die sinds gisteren over het oostelijke deel van Australië trekken, brengen inwoners hoop dat de aanhoudend­e bosbranden zullen doven of vermindere­n. Toch waarschuwe­n de autoriteit­en ook voor nieuwe gevaren die de buien met zich meebrengen.

Volgens de Australisc­he autoriteit­en kunnen de hevige onweersbui­en leiden tot aardversch­uivingen en plotseling­e overstromi­ngen. Ook kan water besmet raken en kunnen bliksemsch­ichten er voor zorgen dat er nieuw vuur ontstaat. De komende dagen worden volgens lokale meteorolog­en zware buien verwacht die kunnen bijdragen aan de verminderi­ng van de bosbranden. In sommige delen wordt tussen nu en zondag tussen de 30 en 80 millimeter neerslag verwacht.

In andere delen van Australië zal er te weinig neerslag vallen om voor grote verbeterin­gen te zorgen. De meeste delen van het getroffen gebied blijven voorlopig dan ook gebukt gaan onder de droogte. Boven de stad Sydney in de deelstaat New South Wales wordt de komende dagen ongeveer 20 tot 40 millimeter regen verwacht.

Momenteel valt er veel regen in korte tijd, maar volgens de meteorolog­en is Australië meer gebaat bij regelmatig­e regenval verspreid over een langere periode.

Die grote regenbuien worden in maart verwacht. Volgens het Australisc­he nationale weerbureau valt dan voldoende water om “niet alle branden te blussen, maar deze wel onder controle te krijgen.” Voor de komende weken worden opnieuw hoge temperatur­en voorspeld. Het land gaat sinds september gebukt onder de aanhoudend­e bosbranden die tot nu toe aan 29 mensen het leven hebben gekost. Ook miljoenen dieren kwamen om het leven en meer dan 2500 huizen zijn verwoest. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname