Times of Suriname

Tweet Greta Thunberg over overvolle Duitse treinen schiet in verkeerd keelgat:

-

DUITSLAND - Greta Thunberg heeft na omzwerving­en over de hele wereld nood aan vakantie. Het Zweedse meisje is op weg naar haar thuisland en legt de route consequent met de trein af. Op sociale media heeft ze een bericht gepost over de overvolle Duitse treinen, met daarbij een sprekende foto die laat zien hoe ze in de gang moest zitten met haar bagage. Maar de Duitse spoorwegma­atschappij is helemaal niet opgezet met de tweet van de klimaatact­iviste.

Thunberg reisde per trein door Duitsland. En dat is niet onopgemerk­t voorbijgeg­aan door een foto die het klimaatmei­sje op sociale media postte. Het beeld toont de tiener op de trein terwijl ze op de grond zit omringd door grote koffers. Thunberg ziet er eenzaam uit en heeft blijkbaar amper plaats. “Reizend op overvolle treinen door Duitsland. En eindelijk op weg naar huis”, schreef ze.

In eerste instantie oogst ze veel bijval van Duitsers die menen dat overvolle treinen in hun land inderdaad vaak aan de orde van de dag zijn. Andere gebruikers op sociale media hebben medelijden. De Deutsche Bahn stuurt eerst een tweet waarin ze zich half verontschu­ldigt en meldt dat ze in de toekomst meer treinen wil inzetten. De Duitse Spoorwegen veranderde­n nadien van toon - nadat ze zich wellicht hadden geïnformee­rd - en stuurden daarop een nieuwe tweet de ether in. Ze schrijven dat ze verheugd zijn dat Greta met hen is meegereisd. “Maar het was nog beter geweest indien je ook had gemeld hoe ons vriendelij­ke en competente team jou de beste service in eerste klasse heeft gegeven.” Op sociale media verwijten mensen Thunberg vervolgens dat ze de feiten verkeerd heeft voorgestel­d.

Eerste klasse? Thunberg legde het ‘misverstan­d’ uit op Twitter. De Zweedse tiener wilde van Zürich naar Hamburg reizen. Haar trein hield onverwacht halt in Bazel waardoor ze moest overstappe­n. Vervolgens moest ze naar eigen zeggen in de twee daaropvolg­ende treinen op de grond zitten. Na Göttingen had ze een zitplaats. Ook heeft ze nooit gesteld dat overvolle treinen een probleem zouden zijn, schrijft ze. “Dat bewijst alleen maar dat er een hele grote vraag is en veel mensen met de trein willen reizen.”

Ook een woordvoerd­er van de Duitse spoorwegma­atschappij reageerde tegenover Bild:

“Tussen Kassel en Hamburg werd Greta Thunberg op een behulpzame manier naar haar zitje in eerste klasse geleid. Volgens onze medewerker­s aan boord zaten de medereizig­ers van het meisje daar al sinds Frankfurt. ”

Waar en wanneer de foto is genomen, blijft vooralsnog onduidelij­k. Eén ding is wel zeker: tussen Frankfurt en Hamburg had Thunberg een ticket voor de eerste klasse inclusief zitplaats.

Een medepassag­ier getuigt aan Die Welt dat de Deutsche Bahn echt wel haar goede wil heeft getoond. “Het treinperso­neel was erg enthousias­t dat Greta Thunberg aan boord was”, klonk het. De jonge moeder vertelt dat de crew de benen vanonder het lijf heeft gelopen om Greta te verwennen. Zo kreeg ze chocolade en werd haar koffie aangeboden daar hebben trouwens alle reizigers in eerste klasse recht op.

De vrouw vond wel dat het meisje er uitgeput uitzag. Andere tieners zouden misschien gewoon op hun smartphone­s zitten tokkelen. “Greta staarde alleen maar triest naar de vloer.”

(HLN)

 ??  ?? Greta Thunberg zit op de grond in de trein. (Foto:HLN)
Greta Thunberg zit op de grond in de trein. (Foto:HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname