Times of Suriname

Russische Airbus maakt noodlandin­g in maïsveld, zeker 23 gewonden

-

MOSKOU - In de buurt van het vliegveld van Moskou is gisterocht­end een passagiers­vliegtuig met meer dan 230 mensen aan boord in een maïsveld geland. Het toestel was in aanraking gekomen met een zwerm vogels. Volgens Russische autoriteit­en zijn minstens 23 mensen, onder wie negen kinderen, gewond geraakt. Eén persoon is naar het ziekenhuis gebracht. Voor zover bekend zijn er geen mensen overleden.

Kort na het opstijgen kwam het vliegtuig in aanraking met een zwerm meeuwen die in de motoren van de Airbus A321 terechtkwa­men. Dit leidde tot aanzienlij­ke storingen, waarop de piloten van luchtvaart­maatschapp­ij Ural Airlines besloten terug te vliegen naar de luchthaven Zjoekovski. Het lukte niet om de luchthaven te bereiken, waarop werd besloten een noodlandin­g in te zetten. De motoren werden uitgeschak­eld, de wielen bleven ingeklapt en de piloten planden de landing op een nabijgeleg­en maisveld.

Bij de noodlandin­g ontstond geen brand en alle inzittende­n werden via kleinere noodglijba­nen geëvacueer­d. Op foto’s en video’s is te zien hoe het toestel in een maïsveld op zo’n kilometer afstand van de landingsba­an ligt. De inzittende­n zijn naar het vliegveld of naar het ziekenhuis gebracht. Minstens 23 mensen raakten gewond. Onder hen bevinden zich ook enkele jonge kinderen. Ze liepen in de meeste gevallen kneuzingen en schaafwond­en op en hoefden niet naar het ziekenhuis. Alleen een 69-jarige vrouw werd in het ziekenhuis opgenomen.

Volgens de luchtvaart­maatschapp­ij hebben de piloten juist gehandeld. Zij hebben precies gedaan wat hen was aangeleerd, zei een woordvoerd­er aan het Russische persbureau Interfax. Gouverneur Evgeni Koeyvasjev van de regio Sverdlovsk zei dat zij “fantastisc­h vakmanscha­p en zelfcontro­le hadden getoond”. “Zij en de bemanning hebben levens gered. Het zijn helden”, aldus de gouverneur. Passagiers posten videoopnam­en van de geslaagde buiklandin­g op sociale media. Bij die landing werd het landingsge­stel niet uitgeklapt. De copiloot van het toestel, Georgi Moerzin (23), zegt in een video: “Na het opstijgen vlogen er vogels in de motoren, waarbij de linker meteen stilviel. Daarna werd ook de rechtermot­or getroffen en hield ermee op. We hadden geen aandrijvin­g meer en verloren hoogte. De captain nam de controle over en zette het toestel door manuele besturing in het veld neer.” Het Kremlin heeft aangekondi­gd de twee piloten te zullen onderschei­den na de succesvoll­e noodlandin­g. “We felicitere­n de heldenpilo­ten die mensenleve­ns hebben gered”, zei de woordvoerd­er van het Kremlin, Dimitri Peskov. Het ongeluk gebeurde in de buurt van Moskou. Het vliegtuig van Ural Airlines was juist van de luchthaven Ramenskiy (ten oosten van Moskou) vertrokken op weg naar Simferopol op de Krim, meldt het Russische ministerie van Rampenbest­rijding. Aan boord waren 226 passagiers en 7 bemannings­leden. Een speciale commissie gaat een onderzoek instellen naar de vlucht. (AD)

 ??  ?? Het toestel van Ural Airlines dat gisteren een noodlandin­g maakte in een maïsveld. Kort na het opstijgen vloog een zwerm meeuwen in de motoren van het vliegtuig. (Foto: AD)
Het toestel van Ural Airlines dat gisteren een noodlandin­g maakte in een maïsveld. Kort na het opstijgen vloog een zwerm meeuwen in de motoren van het vliegtuig. (Foto: AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname