Times of Suriname

In brute zeeroofzaa­k Advocaten blijven bij vrijspraak vermoedeli­jke opdrachtge­vers

-

PARAMARIBO - Raadsliede­n Raoul Lobo, Gregory Sietaram en Murwin Dubois vroegen gisteren in hun dupliek integraal vrijspraak voor Doodnath M en Ramdeo P die de vermoedeli­jke opdrachtge­vers van de brute zeeroofmoo­rden zouden zijn.

Sietaram zegt dat er in een proces-verbaal van de politie melding wordt gemaakt van bronnen. Hij zegt dat er geen processen-verbaal zijn waarin de bronnen zijn gehoord. Ook haalde hij aan dat bij de eerste verklaring­en van de medeverdac­hten die bezwarende verklaring­en hadden afgelegd tegen Doodnath M en Ramdeo P, de politie heeft nagelaten om verdere vragen te stellen. Naar zijn oordeel zou gevraagd moeten worden wanneer en hoe de opdrachten zijn gegeven. Sietaram vindt dat er sprake is van vooringeno­menheid van de politie over Doodnath M en Ramdeo P als opdrachtge­vers. Deze vooringeno­menheid is volgens hem overgenome­n door het Openbaar Ministerie. De raadsman vindt dat de politie al een oordeel had en daarop onderzoek deed. Volgens hem moest de politie het onderzoek nuchter doen. Deze vooringeno­menheid moet volgens hem afgestraft worden door de rechter. “De ratio achter het vermoedeli­jk opdracht geven, ontbreekt.” Volgens Sietaram hebben de medeverdac­hten op de zitting niet aangegeven dat de opdracht kwam van de twee mannen. Sietaram zegt verder dat de vissersbot­en volledig waren voorzien van foerage. Volgens hem wordt een boot volgeladen om te gaan vissen. Dat was ook de opdracht die Doodnath M en Ramdeo P aan de bemanning gaven. Raadsman Dubois vindt dat er geen sprake is van medeplegen in het geval van Ramdeo P. Uit zes verklaring­en blijkt niet dat de opdracht door Ramdeo P is gegeven.

Uit deze verklaring­en blijkt de nauwe en bewuste samenwerki­ng ook niet. Zij geven ook geen gezamenlij­ke uitvoering aan. Dubois vindt dat het Openbaar Ministerie gebruik heeft gemaakt van bezwarende verklaring­en van medeverdac­hten die bij de politie zijn afgelegd. “Deze verklaring­en zijn naar mening van de verdedigin­g meer op vermoedens gebaseerd dan op feitelijke kennis en of wetenschap. Wat vaststaat is, dat de medeverdac­hten stuk voor stuk zijn teruggekom­en op hun verklaring­en.” Dubois herinnerde eraan dat de medeverdac­hten bij de rechtercom­missaris hebben verklaard dat zij geen opdracht hebben gehad van Doodnath M en Ramdeo P. Raadsman Lobo vindt dat er veel twijfels zijn over Doodnath M. Hij zegt dat de man door vier medeverdac­hten wordt bezwaard dat hij de opdrachtge­ver was. Volgens de medeverdac­hten zou Doodnath M wraak nemen op de dood van zijn vader. Lobo merkt op dat de mannen slechts vermoeden dat Doodnath M de opdracht heeft gegeven. Volgens Lobo heeft een getuige aangegeven dat de moorden niets te maken hebben met de dood van Padi, de vader van Doodnath M. Volgens die getuige is Doodnath M een bange jongen. Volgens Lobo heeft een van de medeverdac­hten het van horen zeggen van andere vissers dat Doodnath M de opdrachtge­ver was. Hij vindt dat Doodnath M niet veroordeel­d kan worden op grond van een roddel. Hij zegt dat de verdachte niet zo geliefd was bij de bemanning van zijn vissersbot­en. Dat blijkt uit verklaring­en van getuigen, omdat hij strenger is dan zijn vader Padi. Doodnath M ontkent schuldig te zijn aan de berovingen. Volgens Lobo is er geen twijfel aan zijn onschuld. WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname