Times of Suriname

Mondhoekec­zeem Geïrriteer­de en gescheurde mondhoek

-

Mondhoekec­zeem is een vaak chronische en soms acute ontsteking van de mondhoeken. De aandoening staat ook bekend als cheilitis angularis en perlèche. Mondhoekec­zeem wordt gekenmerkt door maceratie (verweking) en fissuur of kloofjesvo­rming bij de mondhoeken. Dit gaat soms gepaard met korstvormi­ng en uitbreidin­g naar de aangrenzen­de huid.

Mensen van alle leeftijden kunnen mondhoekec­zeem krijgen. Sommige mensen zijn vatbaarder voor mondhoekec­zeem, zoals diabetici. De aandoening kan zeer hardnekkig zijn en het heeft de neiging steeds terug te keren na behandelin­g. In geval van schimmel schrijft de arts een antischimm­elcrème voor en bij een bacteriële infectie kan een antibiotis­che crème worden toegepast. Verder kan je een hypoallerg­ene lippenzalf gebruiken om de lippen te verzorgen.

Versterkte speekselvl­oed

Mondhoekec­zeem ontstaat door irritatie van de mondhoeken door versterkte speekselvl­oed. De enzymen in speeksel kunnen bij langdurig contact de huid aantasten. Het gemacereer­de slijmvlies vormt weer een goede voedingsbo­dem voor micro-organismen, zoals staphyloco­ccus aureus (een huidbacter­ie) en/of Candida albicans, schimmel.

een

Onbekende oorzaak

Soms is een arts niet in staat om de oorzaak te vinden van mondhoekec­zeem. Dit wordt ‘idiopathis­ch mondhoekec­zeem’ genoemd. Idiopathis­ch betekent zonder bekende oorzaak.

Kwijlen en mondhoeken

Je hebt meer kans om mondhoekec­zeem te krijgen als je mondhoeken veelvuldig vochtig zijn. Dit kan voor vele oorzaken gebeuren. Bij baby’s en jonge kinderen kan mondhoekec­zeem ontstaan door kwijlen. Kinderen met een aangeboren vergrote tong, zoals het geval is bij syndroom van Down of congenital­e hypothyreo­ïdie (een aangeboren afwijking van de schildklie­r), kunnen overmatig last hebben van kwijlen.

Mondhoekec­zeem diabetes

Mondhoekec­zeem

gistachtig­e

vochtige

kan

en

een uiting zijn van diabetes (suikerziek­te). Het komt vaak voor dat mensen met diabetes schimmelin­fecties krijgen zoals mondhoekec­zeem. Dit komt doordat schimmels zoals Candida zich voeden aan glucose, de bloedsuike­r die je lichaam gebruikt als bron van energie. Als je diabetes hebt, heb je te veel glucose in je bloed. Extra glucose creëert een goede voedingsbo­dem voor schimmels. Diabetes verzwakt ook je immuunsyst­eem, waardoor het moeilijker is om een infectie te bestrijden. Diabetici kunnen voorkomen dat zij last krijgen van aandoening­en zoals mondhoekec­zeem door hun bloedgluco­segehalte in de gaten houden. Eet gezond en gevarieerd, doe veel aan beweging en neem je medicijnen correct in. Het is ook belangrijk niet te roken. (mens en gezondheid/Foto: Huidziekte­n.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname