Times of Suriname

DNB: handelsoor­log remt groei Nederland

-

AMSTERDAM - Het groeitempo van de Nederlands­e economie neemt door de voortduren­de handelsoor­log sneller af dan eerder voorzien. Dat zegt De Nederlands­che Bank (DNB). De internatio­nale spanningen zijn slecht voor de wereldhand­el, en daardoor neemt ook de Nederlands­e uitvoer minder sterk toe. De centrale bank voorziet voor dit jaar een economisch­e groei van 1,6 procent. In 2020 en 2021 zakt de groei waarschijn­lijk verder weg naar 1,5 en 1,4 procent. Eerder voorspelde DNB voor dit jaar en volgend jaar nog plussen van elk 1,7 procent.

In de nieuwe raming zijn de ontwikkeli­ngen op het internatio­nale strijdtone­el meegenomen tot ongeveer half mei. Als de handelscon­flicten tussen de Verenigde Staten en de VS en de Europese Unie verder escaleren dan zouden de vooruitzic­hten minder rooskleuri­g kunnen worden.

Nederland heeft van oudsher een open economie waarvoor handel erg belangrijk is. Vandaar dat de verslechte­rde internatio­nale situatie zijn uitwerking heeft in de cijfers. Ook een terugval in het consumente­nvertrouwe­n speelt een rol. Waarom dat sterk is gedaald, is volgens DNB niet helemaal duidelijk, maar waarschijn­lijk hangt dit eveneens samen met de handelsoor­log, plus natuurlijk de brexit en de verhoging van het lage btw-tarief begin dit jaar. DNB spreekt van een ‘vertraging’ van de groei. Maar het beeld is volgens de centrale bank ook niet helemaal onbevredig­end. In de ogen van DNB is in Nederland tevens sprake van een natuurlijk­e teruggang naar een groeiperce­ntage dat langer

is vol te houden.

Intussen lijken de lonen eindelijk weer sneller toe te nemen, door de grote krapte op de arbeidsmar­kt. Afgelopen jaren kwam dit minder van de grond door de vele flexibele banen. Maar inmiddels wint de vaste baan weer terrein. De woningmark­t blijft een belangrijk­e onzekere factor. DNB heeft uitgereken­d dat als die sneller afkoelt dan voorzien, dit een beperkte hap zou kunnen nemen uit de verwachte groei. Verder merkt de centrale bank op dat de overheidsf­inanciën er momenteel nog goed uitzien, maar dat Nederland wat betreft het structurel­e saldo afstevent op een tekort in 2021. Vandaar dat de overheid op de middellang­e termijn nog meer op de kosten zou moeten letten.

(De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname