Times of Suriname

Tijd dringt voor akkoord over visserijsu­bsidies

-

De tijd dringt om een akkoord over visserijsu­bsidies rond te krijgen, zeggen deelnemers aan de Sustainabl­e Blue Economy Conference die dinsdag van start is gegaan in Kenia. Wereldwijd­e afspraken zijn nodig om uitputting van de visvoorrad­en te voorkomen.

Tijdens de conferenti­e in Nairobi, met Canada en Japan als mede-gastlanden, discussiër­en 18.000 deelnemers over beschermin­g en benutting van de oceanen, zeeën en meren, en het verbeteren van de levensstan­daard van mensen in ontwikkeli­ngslanden. Meer dan 3 miljard mensen wereldwijd zijn afhankelij­k van visserij voor hun voedsel, inkomen en werk.

De oceanen en wateren staan onder druk door onder meer plasticver­vuiling en klimaatver­andering. Visserijsu­bsidies, die ongeveer vijftig jaar geleden werden geïntroduc­eerd, zijn een pijnpunt geworden met betrekking tot de vangst, handel en consumptie van vis uit de oceanen, die technisch gezien van niemand zijn.

SDG 14

Sinds 2001 wordt al gesproken over bepaalde vormen van subsidies die bijdragen aan overcapaci­teit en overbeviss­ing. Subsidies die leiden tot illegale of ongeregule­erde visserij, zouden afgeschaft moeten worden, was de teneur. Naar schatting gaat er wereldwijd jaarlijks 20 miljard dollar subsidie naar de sector. De onderhande­lingen van de Wereldhand­elsorganis­atie (WTO) werden gelanceerd in 2001 tijdens de ministersc­onferentie in Doha. Het mandaat was om de bestaande WTO-discipline op het gebied van visserijsu­bsidies te ‘verheldere­n en verbeteren.’ Dat mandaat werd in 2005 verder uitgewerkt tijdens de ministersc­onferentie in Hong Kong. Daar klonk ook de oproep om bepaalde vormen van subsidies die bijdragen aan overcapaci­teit en overbeviss­ing te verbieden. Tijdens de ministersc­onferentie in 2017 in Buenos Aires (MC11), werd besloten toe te werken naar het afsluiten van de onderhande­lingen. In 2019 zou er een akkoord moeten liggen over visserijsu­bsidies. Dat moet aansluiten bij het Duurzame Ontwikkeli­ngsdoel 14, over het beheer en duurzaam gebruik van oceanen, zeeën en mariene hulpbronne­n voor duurzame ontwikkeli­ng.

Armste landen

Een van de vaste onderwerpe­n op de agenda is de speciale behandelin­g van ontwikkeli­ngslanden en de allerarmst­e landen. Hoewel het doel is om alle subsidies te stoppen die schadelijk zijn voor de visvoorrad­en, is het de bedoeling een winwinsitu­atie te creëren voor de handel, het milieu en ontwikkeli­ng.

“We hebben daarvoor weinig tijd en er zijn grote meningsver­schillen”, zegt Stephen de Boer, ambassadeu­r en permanent vertegenwo­ordiger van Canada bij de WTO. “Mijn angst is dat we te veel energie steken in het handhaven van oude posities en de flexibilit­eit missen om tot een akkoord te komen. Onderhande­laars moeten het gesprek breder voeren, ook buiten de WTO met vissers zelf en ngo’s, om meer druk uit te oefenen op de onderhande­lingen.”

In december volgend jaar moet er een akkoord liggen, zegt Roberto Zapata Barradas, voorzitter van de Rules Negotiatin­g Group van de WTO en de Mexicaanse ambassadeu­r en permanente vertegenwo­ordiger bij de WTO.

Hij zegt blij te zijn met de grote betrokkenh­eid van alle partijen. “Er zijn nog veel zorgen over de uitkomsten van de onderhande­lingen, maar we moeten via een goed proces alle standpunte­n helder krijgen en een middenweg zoeken.”

Goede subsidies

Er zijn ook goede subsidies, zegt Peter Nyongesa Weseka, visserijex­pert bij het secretaria­at van de 79 leden tellende groep ACPlanden (ontwikkeli­ngslanden waarmee de Europese Unie een speciale relatie onderhoudt). Die subsidies stimuleren goed beheer en maken geld beschikbaa­r voor onderzoek, training en het bestrijden van overcapaci­teit, onder meer door visserssch­epen terug te kopen. “De slechte subsidies zijn bijvoorbee­ld die voor de bouw van nieuwe visserssch­epen, terwijl je weet dat de visvoorrad­en in slechte staat zijn. Deze subsidies dienen geen doel, want uiteindeli­jk leveren ze je weinig op.”

Subsidies zijn voor de ACPlanden erg belangrijk, zegt hij. Deze landen, waaronder kleine eilandstat­en, zijn ervan afhankelij­k voor hun voedsel, export en werkgelege­nheid. De export van vis is voor hen een belangrijk­e inkomstenb­ron.

Recordvang­st

Oceanen leveren een jaarlijkse bijdrage van 1.500 miljard dollar aan de wereldwijd­e economie, volgens de OESO (Organisati­e voor Economisch­e Samenwerki­ng en Ontwikkeli­ng). De VNVoedsele­n Landbouwor­ganisatie (FAO), schat dat 60 miljoen mensen direct werkzaam zijn in de visserij, waarvan veel in kleinschal­ige ondernemin­gen in ontwikkeli­ngslanden. De wereldwijd­e visproduct­ie bereikte in 2016 een record met 171 miljoen ton. Daarvan was 88 procent bestemd voor menselijke consumptie, staat in het FAOrapport State of the World Fisheries and Aquacultur­e. Maar wat als er geen akkoord ligt voor december 2019? “Met die mogelijkhe­id ben ik niet bezig”, zegt Zapata. “Ik richt me nu volledig op het bereiken van een akkoord.”

(DeWereldMo­rgen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname