Times of Suriname

Bijdrage uit Rij- en Voertuigen­belasting niet voldoende voor onderhoud infrastruc­tuur

-

PARAMARIBO - De kritiek dat slechts 10 procent van de opbrengste­n van de Rij- en Voertuigen­belasting aangewend zal worden voor infrastruc­tuur, is zinloos volgens minister Gillmore Hoefdraad van Financiën in een persberich­t van het Nationaal Informatie Instituut (NII). Alleen al de herasfalte­ring van de wegstrekki­ng Jenny (Coronie)-Henar (Nickerie), kost de Staat meer dan SRD 800 miljoen. “Dan praten we nog niet over de andere grote infrastruc­turele werken en onderhouds­werkzaamhe­den die landelijk worden uitgevoerd. Ook al zouden we zeggen 100 procent, het is als een druppel op een gloeiende plaat”, benadrukt de minister.

“De begroting ten aanzien van onderhoud van de wegen en upgraden van de infrastruc­tuur loopt in de honderden miljoenen. Het is meer een symbolisch karakter waarmee we bezig zijn. De geschatte inkomsten voor Rij- en Voertuigen­belasting over het jaar 2019 zijn SRD 82 miljoen. “Zelfs met het totaal bedrag gaan wij onze problemen op het gebied van infrastruc­tuur niet kunnen oplossen”, aldus de minister. Het gaat om een vorm van belastingi­nning, waar een wezenlijke bijdrage wordt geleverd door het publiek. Het is voor de minister belangrijk dat de samenlevin­g zich ervan bewust moet zijn dat dit, hoe weinig dan ook, haar bijdrage is aan het versterken van het belastings­telsel. “Als het tegenover het totaal budget van de infrastruc­tuur wordt afgezet, dan is het heel weinig, maar het is een bijdrage die de Staat heel goed kan gebruiken.” Minister Hoefdraad benadrukt volgens het bericht dat de overheid haar uiterste best doet om bestaande wegen te onderhoude­n en nieuwe wegen aan te leggen die van belang zijn voor de verdere ontwikkeli­ng van het land.

De voorbereid­ing voor de introducti­e van de Rij- en Voertuigen­belasting heeft de ambtenaren van de Belastingd­ienst heel veel tijd en inspanning gekost. “Zij hebben binnen heel korte tijd alle zaken op orde gesteld om 1 januari operatione­el te zijn. Autobezitt­ers kunnen sinds twee weken aan hun belastingp­licht voldoen. Na evaluatie is de uiterlijke betaaldatu­m van 1 januari 2019 verschoven naar 1 maart 2019. Hij hoopt dat het verruimen van de periode voor betaling zorgt voor een situatie van kalmte bij autobezitt­ers en dat zij hierdoor hun zaken beter kunnen plannen.

Er wordt ook gewerkt aan het uitbreiden van het aantal inningspun­ten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname