Times of Suriname

E-sports voorlopig niet op Olympische Spelen

-

Gaming zal voorlopig geen onderdeel uitmaken van het olympisch programma. Betrokken partijen praten er wel over. In een zitting van het dagelijks bestuur van het Internatio­naal Olympisch Comité (IOC) in het Zwitserse Lausanne werd over e-sports op de Olympische Spelen gesproken. Daaruit blijkt dat er nog geen zicht is op games op de spelen.

IOC-voorzitter Thomas Bach zegt e-sports wel serieus te nemen. Zaterdag wordt vanuit het IOC een forum gehouden waar over gaming gesproken wordt. “We gaan er heel open in”, zegt de Duitser. “Er zijn nog veel vragen. De belangrijk­ste: is het sport?” E-sports neemt steeds grotere vormen aan. Op het gebied van voetbal en autosport zijn er serieuze competitie­s waarbij gamers contracten aangeboden krijgen.

Bach ziet die ontwikkeli­ng. “Persoonlij­k vind ik het profession­ele spelers die zich op een manier voorbereid­en die te vergelijke­n is met traditione­le sport. Ze hebben concentrat­ie, een enorm reactiever­mogen en tactische intelligen­tie nodig. Ze moeten niet alleen mentaal, maar ook fysiek topfit zijn.” De voorzitter van het IOC geeft aan dat de verdeeldhe­id over gaming binnen de olympische beweging groot is. “Er zijn nog zo veel vragen, bijvoorbee­ld over dopingcont­roles, dat het nog wel even zal duren voordat we een duidelijke­r beeld hebben.” In augustus 2017 maakte de organisati­e van de Olympische Spelen van Parijs, die in 2024 plaatsvind­en, nog bekend open te staan voor het toevoegen van e-sports aan het olympische programma. Bach zei destijds dat games waarin geweld, explosies en het doden van personages en medespeler­s voorkomen, niet thuishoren op de Olympische Spelen. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname