Times of Suriname

Meer dan tweehonder­d aangiftes tegen de Belgische kerncentra­les

-

BELGIE – Zo een 250 mensen hebben zaterdagmi­ddag in België aangifte gedaan tegen de Belgische staat, de exploitant van de Belgische kerncentra­les en de Belgische atoomwaakh­ond FANC. Onder hen een aantal mensen uit Limburg.

Zij deden dat in de politiebur­eaus van Tongeren, Eupen en Namen. Actiegroep­en uit Nederland, België en Duitsland willen met hun actie bereiken dat de volgens hen “gammele en gevaarlijk schroot-kernreacto­ren” in Tihange en Doel worden gesloten.

De aangiftes maken deel uit van een aanhoudend maatschapp­elijk protest tegen de kerncentra­les in België, die een gevaar zouden vormen voor onder meer inwoners van het zuiden van Nederland. De actievoerd­ers wijzen op een groot aantal storingen en stilleggin­gen van kernreacto­ren in Doel en Tihange in de afgelopen jaren. Volgens hen bagatellis­eren de verantwoor­delijken deze incidenten bewust.

In Nederland en Duitsland bestaat grote bezorgdhei­d over de veiligheid van de kerncentra­les in Doel en Tihange. Zo werd in juni 2017 een menselijke ketting gevormd van Aken via Limburg naar Tihange. Daaraan deden zo’n 50.000 mensen mee. Zij eisten sluiting van Tihange 2 en Doel 3, reactoren waarin volgens de actievoerd­ers talloze scheurtjes zijn ontdekt. Bij eigenaar Engie van de Belgische kerncentra­les was zaterdagav­ond niet direct iemand beschikbaa­r voor een reactie.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname