Times of Suriname

Betheljada zoekt donoren

-

PARAMARIBO - Betheljada, het tehuis dat personen met complex meervoudig­e beperkinge­n opvangt, is op zoek naar doneren. Gezocht wordt naar personen die bereid zijn om bewoners van dit tehuis te adopteren. De financiële ondersteun­ing is nodig gezien de uiterst intensieve zorg die het tehuis biedt aan deze uiterst kwetsbare groep in de samenlevin­g.

Haidi Schakelaar, ambulant ondersteun­er van Huize Betheljada, zegt aan de krant dat het tehuis al drie maanden het plan heeft opgevat om meer donateurs aan te trekken. De reden hiervoor is dat het over 2017 slechts 10 procent van zijn subsidie heeft ontvangen, maar wel enige donateurs heeft die van tijd tot tijd ondersteun­en. Om het tehuis draaiende te houden moet er dus gezocht worden naar andere creatieve oplossinge­n, zegt Schakelaar. De stichting kwam toen met het idee van een financiële adoptie van de bewoners. De ambulant ondersteun­er zegt dat Stichting Betheljada de mogelijkhe­id heeft om ruim 40 bewoners te huisvesten. De bewoners zijn volledig zorgafhank­elijk. Dit betekent dat deze groep met alles geholpen moet worden zoals met baden, eten, aan- en uitkleden en daarnaast moeten zij ook nog pampers dragen. Naast de volledige verzorging wordt er ook persoonlij­ke aandacht aan de pupillen besteed en worden er activiteit­en met deze groep gedaan die de ontwikkeli­ng stimuleren. De stichting onderstree­pt dat de zorgt die zij biedt, duur is. Het uiteindeli­jke kostenplaa­tje geeft voor een bewoner in de 24 uurszorg SRD 4.500 per maand aan. “Er is ook een mogelijkhe­id om minder te doneren. Want elk bedrag is welkom voor Betheljada”, aldus Schakelaar.

De bewoners variëren in de leeftijd 3 jaar tot 43 jaar. Sommigen hebben nog ouders of familieled­en die op bezoek komen. Soms levert familie ook een financiële bijdrage; soms helpt ze met dingen in natura; maar soms is er helemaal niemand die naar een bewoner omkijkt, vandaar dat het tehuis op zoek is naar financiële middelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname