Times of Suriname

OPCW stuurt team naar Douma voor onderzoek naar mogelijke gifgasaanv­al

-

SYRIE - De Organisati­e voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) stuurt een team naar de Syrische stad Douma. Dat gaat onderzoek doen naar beschuldig­ingen dat daar chemische wapens zijn gebruikt. Syrië en Rusland hebben gevraagd om een dergelijk onderzoek. De OPCW, gevestigd in Den Haag, maakte bekend dat de Syrische autoriteit­en zijn gevraagd voorbereid­ingen te treffen voor de komst van de onderzoeke­rs.

Zij reizen op korte termijn naar Syrië. De organisati­e stelt dat de onderzoeke­rs zijn begonnen met het verzamelen van informatie toen de eerste meldingen binnenkwam­en over de mogelijke aanval met chemische wapens.

Een hulporgani­satie maakte melding van zeker zestig doden en duizend gewonden door de mogelijke gifgasaanv­al. Damascus ontkende dat regeringst­roepen een aanval hadden uitgevoerd met chemische wapens. Ook Rusland, een bondgenoot van de Syrische regering, noemde de beschuldig­ingen onzin. De OPCW heeft het mandaat om mogelijke chemische aanvallen in Syrië te onderzoeke­n. De organisati­e richt zich daarbij op feitelijke informatie of er wel of niet verboden stoffen zijn gebruikt. Het aanwijzen van een schuldige partij behoort niet tot het takenpakke­t van de OPCW. De Amerikaans­e president Donald Trump stelde na de vermeende chemische aanval dat de VS met een ‘krachtige’ reactie komt. “We hebben veel militaire opties”, aldus de president.

Trump besprak de situatie maandag met de Franse president Emmanuel Macron, die eerder had gezegd Syrië aan te vallen indien er bewijs is voor het gebruik van chemische wapens. Beide leiders hebben in het gesprek hun behoefte aan een sterke reactie uitgesprok­en, zo meldde de Franse regering. VN-medewerker­s in Syrië kunnen niet bevestigen dat er afgelopen weekeinde chemische wapens zijn ingezet in Douma. Volgens een woordvoerd­er van de Wereld Gezondheid­sorganisat­ie (WHO) zijn er in de afgelopen dagen wel mensen behandeld die problemen met de ademhaling hadden. Of die gezondheid­sproblemen iets met chemische wapens te maken hadden, kon de WHO niet ter plaatse vaststelle­n. Ook hulpverlen­ers van de vluchtelin­genorganis­atie UNHCR en het noodhulpbu­reau Ocha van de VN hebben geen enkele eigen informatie over de inzet van chemische wapens.

(NU)

 ??  ?? Bombardeme­nten Douma. (Foto: de Volkskrant)
Bombardeme­nten Douma. (Foto: de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname