Times of Suriname

3UHVLGHQW 3ROHQ ZLO RPVWUHGHQ +RORFDXVWZH­W RQGHUWHNHQ­HQ

-

32/(1 - 'e 3oolse president Andrzej 'uda is van plan zijn goedkeurin­g te geven aan een omstreden +olocaustZe­t. +et voorstel maakt het onder meer straIbaar om de term µ3oolse vernietigi­ngskampen¶ te gebruiken om de concentrat­iekampen van de nazi¶s op 3ools grondgebie­d te omschrijve­n.

'e 3oolse senaat keurde de Zet vorige Zeek goed. +et voorstel voorziet in de straIrecht­elijke aanpak van mensen die stellen dat 3olen medeplicht­ig Zas aan de misdaden van nazi-'uitsland. =ij kunnen Zorden bestraIt met een celstraI tot drie jaar. 'e rechts-nationalis­tische 3oolse regering zegt dat de Zet noodzakeli­jk is om de reputatie van het land als slachtoffe­r van nazi-agressie te beschermen.

3olen had de grootste joodse bevolking van (uropa, voordat 'uitsland en de Sovjet8nie het aan het begin van de 7Zeede :ereldoorlo­g binnenviel­en. 0eer dan drie miljoen van de , miljoen 3oolse joden Zerden gedood door de nazi¶s - ongeveer de helIt van het totale aantal slachtoffe­rs van de +olocaust. 2ok ongeveer , miljoen niet-joodse 3olen Zerden vermoord, blijkt uit cijIers van het Amerikaans­e +olocaustmu­seum in :ashington.

'e regering van ,srasl heeIt met Zoede gereageerd op het 3oolse voornemen. +et verbod zou het onmogelijk maken om Ieitelijk te spreken over de medeplicht­igheid van sommige 3olen aan de jodenvervo­lging. 2ok de 9erenigde Staten en een aantal internatio­nale organisati­es hebben aIkeurend gereageerd. 'e ,sraslische onderZijsm­inister 1aItali %ennett Zas van plan naar 3olen te reizen om de Zet te bespreken, maar de 3oolse regering verbood dat bezoek. ³+et bloed van 3oolse -oden roept vanuit de grond, en geen Zet zal het tot zZijgen brengen´, zei hij daarover. ³'e 3oolse regering heeIt mijn bezoek aIgelast, omdat ik de misdaden van hun volk noemde. ,k voel me vereerd.´ (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname