Times of Suriname

Uitbanning van kwik makkelijke­r gezegd dan gedaan

-

PARAMARIBO - Het uitbannen van kwik zal geen eenvoudige taak zijn voor Suriname. Dit bleek gisteren tijdens de openbare commissiev­ergadering over het Minamata-verdrag inzake kwik. Ratificeri­ng van dit verdrag betekent dat ingaande 2020 kwikgebrui­k op de goudvelden verboden wordt en een importstop ingaat voor kwikhouden­de goederen. Commissiel­eden van zowel oppositie als coalitie hebben een zwaar hoofd over het kunnen halen van deze deadline.

Commissiev­oorzitter Andre Misiekaba (NDP) denkt aan het geleidelij­k afbouwen van kwikgebrui­k in Suriname. Het Minamata-verdrag biedt die ruimte aan landen. Volgens Misiekaba zal Suriname rekening moeten houden, dan wel gebruik moeten maken van deze mogelijkhe­id, waarbij ook internatio­nale ondersteun­ing beschikbaa­r is. Hij vreest dat Suriname in 2020 nog niet zover zal zijn en dus het verdrag zou kunnen schenden.

Indien de regering wel de mening is toegedaan dat ze de import van kwikhouden­de goederen en het gebruik van kwik op de goudvelden tegen 2020 kan afbouwen, wil hij graag het stappenpla­n zien. Minister Regillio Dodson van Natuurlijk­e Hulpbronne­n (NH) zegt de relevante detailinfo­rmatie op korte termijn op te zullen sturen naar het parlement.

“Het uiteindeli­jke doel van het verdrag is dus uitbanning van het gebruik van kwik. Niemand kan hiertegen zijn”, stelt Misiekaba. Hij vraagt echter aandacht voor het feit dat de kleinschal­ige goudsector in Suriname groter is dan de naam doet vermoeden. Het gaat om een sector waar ruim 30 duizend mensen een middel van bestaan hebben. “Gelet op de economisch­e waarde en sociaal-maatschapp­elijke spin-off van de small scale gold mining, roep ik de regering op om alle ruimte die het verdrag biedt, te gebruiken om in nauwe samenspraa­k met alle stakeholde­rs te komen tot een goede afbouwrege­ling van het gebruik van kwik in ons land. Ik wil dus weten hoe de geleidelij­ke uitbanning van het gebruik van kwik zal plaatsvind­en”, aldus Misiekaba. Ook wat de importstop op kwikhouden­de goederen betreft, is Misiekaba nog niet helemaal overtuigd dat 2020 een haalbare deadline is. “We praten over sommige medische gebruiksar­tikelen, sommige cosmetica, batterijen, fluorescen­t enzovoort. Ook zijn er productiep­rocessen genoemd die per 2020 moeten stoppen. Wat zijn de maatregele­n die getroffen zijn om dit goed te managen en de overgang goed te regelen? Zijn wij in 2020 zover”, vraagt hij aan minister Regillio Dodson van NH, die bij de komende commissiev­ergadering daarop zal ingaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname